current views are: 9

8 Μαΐου 2017
Δημοσίευση18:25

Πιο αισιόδοξο το Μαξίμου μετά τη νίκη Μακρόν

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν με 66,1% έναντι 33,9% της Μαρίν Λεπέν δεν πανηγυρίστηκε μόνο από τους ψηφοφόρους του στη Γαλλία.

Δημοσίευση 18:25’

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν με 66,1% έναντι 33,9% της Μαρίν Λεπέν δεν πανηγυρίστηκε μόνο από τους ψηφοφόρους του στη Γαλλία.

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν με 66,1% έναντι 33,9% της Μαρίν Λεπέν δεν πανηγυρίστηκε μόνο από τους ψηφοφόρους του στη Γαλλία. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Το θερμό συγχαρητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στον νεοκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο δεν αποτέλεσε απλώς έκφραση διπλωματικής αβρότητας, αλλά εξέφρασε την πραγματική εκτίμηση του πρωθυπουργού.

Η δήλωση Τσίπρα

Χτες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο μέσω twitter για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν: «Η νίκη του @EmmanuelMacron είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς.» Όπως είναι προφανές, η δήλωση του πρωθυπουργού ξεπερνάει τη συνήθη διπλωματική ευγένεια και συνιστά μήνυμα πολιτικής αλληλεγγύης. Τόσο η χρήση της λέξης «ανάσα» όσο και η προτροπή «θα εργαστούμε μαζί για να αλλάξει πορεία Ευρώπη» απευθύνονται σε ένα «φίλο» και όχι απλώς σε έναν «εταίρο».

Μακρόν για χρέος

Η δήλωση Μακρόν για το ελληνικό χρέος προκάλεσε κάτι παραπάνω από ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι είναι «υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί. Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτος και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα (για την Ελλάδα) να ξαναχτίσει την οικονομία της, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους.»

Η εκτίμηση του Μαξίμου

Ωστόσο, η πολύ θετική δήλωση του νέο Γάλλου προέδρου για το ελληνικό χρέος δεν είναι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση προσβλέπει με αισιοδοξία στη νέα τάξη πραγμάτων στο Μέγαρο την Ηλυσίων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου, η εκλογή Μακρόν αποτελεί νίκη της δημοκρατίας απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο Μακρόν είναι γνώριμος μιας κι έχουμε εργαστεί μαζί του όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ. Είναι νέος, έχει όρεξη για δουλειά και φιλοδοξεί να καταστήσει τη Γαλλία ισότιμο εταίρο της Γερμανίας.» Δηλαδή, η κυβέρνηση βλέπει με θετικό μάτι μια ενδεχόμενη ανασυγκρότηση της Γαλλίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξισορρόπηση του συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη. Πόσο μάλλον που ο νέος Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει το βασικό ελληνικό αίτημα για ρύθμιση του χρέους.

Τα ερωτήματα

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία του Μαξίμου, εγείρονται τρία σοβαρά πολιτικά ερωτήματα σε σχέση με την εκλογή Μακρόν:

  1. Πόσο επηρεάζει τελικά η Γαλλία τα ευρωπαϊκά πράγματα, δεδομένης της πρόδηλης γερμανικής υπεροχής που δεν μπορεί να ανατραπεί σύντομα;
  2. Πώς είναι συμβατό με το κυβερνητικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα Μακρόν που προβλέπει δραστικό περιορισμό των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο;
  3. Μήπως η εκλογή Μακρόν σηματοδοτεί την πλήρη υιοθέτηση και από τη Γαλλία της «γραμμής της λιτότητας» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Στο προσεχές μέλλον θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν θα δικαιωθεί η αισιοδοξία ή θα αποδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι ο σκεπτικισμός είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.


σχετικα αρθρα