Με τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει έναν κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία που έχουν σα στόχο την επίσπευση του κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επιστροφή του από την Κίνα θα επισκεφτεί τα υπουργεία Υγείας, Ναυτιλίας, Τουρισμού κι Εσωτερικών.

Διοικητική ανεπάρκεια

Οι εικόνες βίας από τον τελικό του Κυπέλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο δεν εξέθεσαν μόνο διεθνώς τη χώρα, αλλά και ανέδειξαν τη σοβαρή διοικητική ανεπάρκεια της κυβέρνησης. «Το θέμα δεν είναι να στήσουμε στον τοίχο τον Τόσκα και τον Βασιλειάδη. Αλλά δεν μας φταίει ο Σόιμπλε αν δεν μπορούμε να οργανώσουμε έναν τελικό», παρατηρεί με δηκτικό τρόπο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό ή τη δημόσια τάξη. Σε αρκετούς τομείς του κυβερνητικού έργου σημειώνονται σοβαρές δυσλειτουργίες. Η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν εξαντλεί τα (έτσι κι αλλιώς πολύ περιορισμένα) όρια που της αφήνει το μνημονιακό πλαίσιο. Ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι δεν η κυβέρνηση δεν αποδίδει όσα θα μπορούσε.

Η αντίδραση Τσίπρα

Η περιρρέουσα δυσαρέσκεια έγινε τελικά αντιληπτή από τον πρωθυπουργό ο οποίος αποφάσισε να πιέσει τους υπουργούς τους για να κινηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 4ης Μαΐου ο κ. Τσίπρας είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας.» Προανήγγειλε μάλιστα τις επισκέψεις που αρχίζουν σήμερα από το υπουργείου Παιδείας: «Από την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθώ κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για να λάβω σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού. Είναι μια κίνηση απαραίτητη που νομίζω θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης.»

Επομένως, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσω της πιο αυστηρής επιτήρησης να ενεργοποιήσει τους υπουργούς του. Σε πρώτη φάση, το ερώτημα είναι αν θα βελτιωθεί η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος με τρόπο που θα γίνει αντιληπτός από τους πολίτες. Σε δεύτερη φάση, θα περιμένουμε να δούμε αν το «στενό μαρκάρισμα» των υπουργών προαναγγέλλει ανασχηματισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.