Στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη.

«Μετά την κρίση η δημόσια Υγεία απαξιώθηκε», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως: «Είμαστε τεχνικά και θεσμικά έτοιμοι ώστε οι πρώτες 60 περίπου τοπικές μονάδες Υγείας, το βασικό κύτταρο της πρωτοβάθμιας Υγείας να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, μέσα στο επόμενο καλοκαίρι». 

Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Γίνονται σήμερα παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.  Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας» που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Επισήμανε στη συνέχεια ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα αμβλύνει τις παθογένειες του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι η απουσία της μέχρι σήμερα ήταν η αιτία για την εξάντληση των νοσοκομείων και αυτό που ονομάζεται παθητική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο».

Επίσης όπως είπε ο πρωθυπουργός «Στο τέλος του έτους, όπου ολοκληρώνεται η 1η  φάση της μεταρρύθμισης, θα λειτουργούν στη χώρα 239 Τοπικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».

«H Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί μια θεσμική πρωτοβουλία στην οποία η παρούσα κυβέρνηση αποδίδει εμβληματική σημασία. Θα λειτουργεί, σε πρώτο επίπεδο, με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και σε δεύτερο επίπεδο με τα Κέντρα Υγείας», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως στην Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας: «10 σε Εύοσμο και Κορδελιό, 7 στην Τούμπα, 5 σε Αμπελοκήπους και Μενεμένη, 3 στην Τριανδρία».

Αναφερόμενος στο «πάρτι» στο χώρο της Υγείας των περασμένων ετών δεσμεύτηκε ότι «όλα θα έρθουν στο φως», ενώ διαβεβαίωσε ότι κυβέρνηση δίνει «μάχη μέρα με τη μέρα» με το «βαθυ σύστημα της διαπλοκής».

«Περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο»

Αισιόδοξος ότι τούτες τις μέρες «περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του. 

«Έχω την πεποίθηση και τη βαθιά αισιοδοξία ότι τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο και σε πολύ λίγο καιρό οι πολίτες, ο καθένας από μας, με τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει, θα μπορεί να δει πού οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επτά χρόνια τώρα δεν βλέπουμε πού οδηγεί. Σήμερα για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, υπάρχει προοπτική».