current views are: 8

10 Μαΐου 2017
Δημοσίευση07:09

Τζαβάρας: Δεν έχει αναδρομική ισχύ η τροπολογία για τον Σαββίδη

Απίστευτη “γκάφα” για την κυβέρνηση – Η ΣΕΚΑΠ χάνει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις 

Δημοσίευση 07:09’

Απίστευτη “γκάφα” για την κυβέρνηση – Η ΣΕΚΑΠ χάνει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις 

Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση με την τροπολογία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Βουλή και αφορούσε το σβήσιμο προστίμων από λαθρεμπορία. Μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους , με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλάει για “ορισμό της διαπλοκής” τόσο για την συγκεκριμένη τροπολογία όσο και για την παρέμβαση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που βγήκε να υπερασπιστεί άκομψα την κυβέρνηση, αλλά τελικά η εταιρεία ΣΕΚΑΠ δεν γλιτώνει το πρόστιμο ύψους 38.000.000 ευρώ που της επιβλήθηκε για λαθρεμπόριο!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας ο οποίος επικαλείται τα άρθρα 22 και 23 της τροπολογίας στα οποία φαίνεται πως η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ!!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό από τον βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη και όπως όλοι θυμόμαστε ψηφίστηκε ύστερα από θυελλώδη συνεδρίαση μόνο από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για σκάνδαλο. 

Όπως προκύπτει όμως από το ψηφισθέν νομοσχέδιο και σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα , η διατύπωση της τροπολογίας θέτει εκτός διατάξεων της τη ΣΕΚΑΠ. 

Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στην εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου”  επισημαίνει: “Παρόλο που η τροπολογία υποστηρίχθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν φρόντισε κάποιος να του πει ότι, για να ανταποκρίνεται στο αίτημα του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία (Ιβάν Σαββίδης), θα έπρεπε πρώτα να έχει συμβουλευθεί και έναν καλό νομικό για την διατύπωσή της. Προφανώς και παταγωδώς καταρρέει όλο το οικοδόμημα το οποίο προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση και απασχόλησε την κοινή γνώμη, λόγω …αστοχίας υλικού” όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τζαβάρας. 

Συγκεκριμένα η τροπολογία κατατέθηκε και ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό χωρίς να προβλέπει έναρξη ισχύος διαφορετική από αυτή του συνολικού νο νομοσχεδίου. Με βάση την αρχή της μη αναδρομικής εφαρμογής των νόμων όμως εφόσον ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει σε μια ρύθμιση αναδρομική εφαρμογή, η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να καλύψει περιπτώσεις οι οποίες έχουν λάβει χώρα πριν από την ψήφιση και την δημοσίευση τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για τον νόμο 4469/2017 στον οποίο εντάχθηκε η τροπολογία , σημειώνεται ότι όχι απλώς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3/5/2017 , αλλά στο άρθρο 23 προβλέπει και έναρξη ισχύος των διατάξεων του τρεις ολόκληρους μήνες μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή στις 3 Αυγούστου 2017. 

Αυτό είναι τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις σίγουρα που θα ακολουθήσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. 


σχετικα αρθρα