Στα 6.250 ευρώ το αφορολόγητο θα είναι η βάση για έναν άγαμο όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από τους βουλευτές για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πάντως σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Τσακαλώτου για να τεθεί το αφορολόγητο στα 6.250 ευρώ, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Δηλαδή θα πρέπει η κυβέρνηση να πιάσει το στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα πρώτα, και έπειτα να πέσει η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στο 20% όπως προβλέπεται στα αντίμετρα που θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, μειώνεται το ΦΠΑ των αγροτικών προϊόντων από το 24% στο 13%. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, oι βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ανατροπές στο φορολογικό για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες  με τη φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλοί εκ των βουλευτών αναφέρουν πως πρόκειται για μέτρο που αντίκειται σε όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα και στον ίδιο το κόσμο και τους αφήνει εκτεθειμένους.

Σύμφωνα, επίσης, με όσα έγιναν γνωστά από συμμετέχοντες βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη, γεγονός που απέδωσε σε σειρά παραγόντων, όπως: η αγορά έχει θετική ψυχολογία, τα spreads πέφτουν, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, διάφοροι παράγοντες είναι σε αναμονή περιμένοντας την πλήρη εξομάλυνση των πραγμάτων.

Κάποιοι βουλευτές διατύπωσαν επιπλέον την απορία τους πώς είναι δυνατόν να διαμαρτύρεται η ΝΔ για το πλεόνασμα 3,5%, όταν εκείνη είχε συμφωνήσει για 4,5%. 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης τόνισε πως το καθεστώς της κυριακάτικης λειτουργίας ισχύει μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα το καθεστώς για την επαρχεία θα ρυθμίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επανέλαβε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την Ενέργεια και υπογράμμισε ότι θα πωλούνται μόνο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ αρχικά οι δανειστές απαιτούσαν και την πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί αύριο με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου