Σε δύσκολη πολιτικά θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη για το «καπέλο» στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων. Η γενική αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επιβαρύνονται υπέρμετρα με την αύξηση τόσο της φορολογίας τους όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιχείρησαν σήμερα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Ο υπολογισμός των εισφορών

Με τον νόμο Κατρούγκαλο οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το εισόδημα της περασμένης χρονιάς και όχι τα χρόνια ασφάλισης, όπως συνέβαινε μέχρι πέρσι. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε επίσης την αφαίρεση των εισφορών της περασμένης χρονιάς από το εισόδημα με βάση το οποίο γινόταν ο υπολογισμός.

Στη διαπραγμάτευση για τη β αξιολόγηση η συμπερίληψη των εισφορών στο εισόδημα με βάση το οποία γίνεται ο υπολογισμός, αποτέλεσε βασικό αίτημα των τεχνικών κλιμακίων. Τα βασικό επιχείρημα τους ήταν ότι η σε όλη την ΕΕ ο υπολογισμός συμπεριλαμβάνει και τις εισφορές

Τελικά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πέτυχε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και το 2017. Το 2018 θα γίνεται μια έκπτωση 15% στο εισόδημα με βάση το οποίο γίνεται ο υπολογισμός. Το 2019 περνάμε στο νέο καθεστώς το οποίο θα φέρει επιβαρύνσεις για μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων.

Επικοινωνιακό λάθος

Η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης «ξέχασε» να αναφέρει ότι οι δανειστές βάζουν έντονα θέμα ασφαλιστικών εισφορών. Προκαλεί εύλογα ερωτήματα η κυβερνητική επιλογή, δεδομένου ότι εντέλει τίποτα δεν μένει κρυφό, καθώς και ότι η κυβέρνηση εκτίθεται όταν «αποκαλύπτεται» κάτι που είχε «αποκρύψει».

Όπως ήταν φυσικό, η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύτηκε το επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση για το θέμα των εισφορών. Η ΝΔ έκανε λόγο για αυξήσεις των εισφορών από 37% έως και 61% .

Πάντως, προβληματισμό για την αλλαγή του καθεστώτος των εισφορών εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τι απαντάει η κυβέρνηση

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιχείρησαν σήμερα να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για την κυβέρνηση. Υποστήριξαν ότι «με το ν. 4387/2016 το 80% των αυτοαπασχολούμενων και το 90% των αγροτών πληρώνουν λιγότερα απ’ ότι πριν!» Αφού έκαναν αναφορά στο μεταβατικό στάδιο 2017-8, τόνισαν ότι: « Εάν η σύγκριση για το 2018 γίνει με το ισχύον σήμερα καθεστώς, οι εισφορές του 80% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα που θα βρίσκονταν ακόμα και αν δεν άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού. Και από το 2019 και μετά, όμως, το 70% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ. Τρεις στους τέσσερις ασφαλισμένους, δηλαδή, δεν επιβαρύνονται καθόλου.» Τέλος, οι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι «Η αλλαγή που συμφωνήθηκε δεν ανατρέπει την πραγματικότητα της ελάφρυνσης της συντριπτικής πλειονότητας των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών σε σχέση με το καθεστώς προ του ν. 4387/2016.»

Δηλαδή, με έμμεσο τρόπο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι από το 2019 περίπου 380.000 αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές από αυτές που πληρώνουν σήμερα. Αν και είναι εσφαλμένη η γενίκευση ότι όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι επιβαρύνονται πολύ περισσότερο από όσο στο παρελθόν, εντούτοις, για σημαντική μερίδα επαγγελματιών οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους μόνο δίκαιες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.