Για τις βαθιές σχέσεις αλληλοεκτίμησης της Ελλάδας και της Κίνας μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ''Παρότι οι δύο χώρες είναι μακριά, τις συνδέουν σχέσεις αλληλοεκτίμησης. Πέρυσι το καλοκαίρι γιορτάσαμε δέκα χρόνια από την έναρξη της στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας των χωρών μας, που κάτα κύριο λόγο βασίστηκε στη συνεργασία μας στη ναυτιλία και ειδικά στο ρόλο που διαδραματίζει η πόλη του Πειραιά''.

Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός '' Συμφωνήσαμε ότι το ελληνικό όραμα για τον κόμβο του μεταξιού και το όραμα να καταστεί η Ελλάδα κόμβος του τουρισμού με τη βοήθεια της Κίνας είναι δύο οράματα που συναντώνται και συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς''.

Τόνισε, επίσης, ότι ''αποφασίσαμε μετά από αυτή τη συνεργασία το 2017 να αποτελέσει έτος πολιτιστικών συναλλαγών Ελλάδας - Κίνας''.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στο κέντρο ελληνικών σπουδών που αρχίζει τη λειτουργία του στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. ''Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το νέο ελληνικό κέντρο ελληνικών σπουδών. Μέσω παρόμοιων ερευνητικών σπουδών αναδεικνύεται το πολιτιστικό μας κεφάλαιο, αλλά και το πως το κεφάλαιο αυτό μπορεί να καταστεί επωφελές για τη μεταξύ μας συνεργασία''.

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε, λέγοντας: '' Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανακαλύπτει τον λαό σας, εξερευνώντας τον απίστευτο πλούτο σας''.