Στο Λονδίνο βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για να πάρει αύριο μέρος σε δημόσια συζήτηση με τον διάσημο καθηγητή Kevin Featherstone στο London School of Economics. Αντικείμενο της εκδήλωσης για την οποία έχει υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον και για αυτό θα πραγματοποιηθεί στην μεγαλύτερη και ανακαινισμένη αίθουσα του γνωστού αγγλικού Πανεπιστημίου, είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το φαινόμενο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Αυτό που πρόκειται να επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, είναι πως μετά από μια περίοδο έξαρσης του λαϊκισμού, οι δυνάμεις της ελευθερίας, του ρεαλισμού και της ευρωπαϊκής συνεργασίας επιστρέφουν στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι το πολιτικό εκκρεμές στην Ευρώπη αλλάζει, καθώς για τον ίδιο, όπως συνέβη σε Ισπανία, Αυστρία και η Ολλανδία, η νίκη Μακρόν στη Γαλλία σηματοδοτεί μια καθαρή ήττα του λαϊκισμού στην ακροαριστερή και στην ακροδεξιά εκδοχή του.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη, με τον κύκλο επαφών που συνεχίζει στο εξωτερικό, είναι να στείλει το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και τους δανειστές πως η ΝΔ είναι μια συνεπής πατριωτική, φιλοευρωπαϊκή δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα ξανακαθίσει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. 

Στη χώρα που ψήφισε να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει ότι η Ένωση χρειάζεται αλλαγές. Η άποψή του είναι, πως υπάρχουν τομείς που χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη», όπως η οικονομία και ιδιαίτερα τα ζητήματα της θεσμικής εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, η ασφάλεια, η ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική, και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. «Λιγότερη Ευρώπη» χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στα θέματα αρμοδιοτήτων της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προγραμματίσει και συνάντηση με Έλληνες νέους που έχουν φύγει από τη χώρα μας και δουλεύουν στη Βρετανία για το φαινόμενο του brain drain. Από την πλευρά του θα τους ζητήσει να του που τι προϋποθέσεις θα ήθελαν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να του περιγράψουν επαγγελματικές πρακτικές που βλέπουν στη δουλειά τους και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα.