current views are: 8

15 Μαΐου 2017
Δημοσίευση17:15

Η κυβέρνηση παραδέχεται τον φουσκωμένο λογαριασμό – «Σύγκρουση» για τα μέτρα

Βαρύ πακέτο που επιβαρύνει τους αδύναμους

Δημοσίευση 17:15’

Βαρύ πακέτο που επιβαρύνει τους αδύναμους

Κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχτηκε σήμερα ότι τα νέα μέτρα είναι κατά τουλάχιστον 400 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου αντιδικεί με τη ΝΔ για το συνολικό ύψος του λογαριασμού. Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων το οποίο επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τους πιο αδύναμους οικονομικά.

Ο λογαριασμός

Πόσος είναι τελικά ο λογαριασμός των νέων μέτρων που εμπεριέχονται στη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών; Η κυβέρνηση καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία ότι ψεύδεται όταν μιλάει για λογαριασμό ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Το Μαξίμου κατεβάζει το λογαριασμό στα 4,4 δισ.ευρώ, προσθέτοντας ότι αν συνυπολογιστούν τα θετικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020, δεν έχουμε επιπλέον λιτότητα. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για… επεκτατική πολιτική (!): «το ισοζύγιο μέτρων και αντιμέτρων είναι σχεδόν ουδέτερο το 2019 και γίνεται επεκτατικό το 2020 και ακόμα περισσότερο το 2021.»

Οι κυβερνητικές παραδοχές

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε σήμερα για πρώτη φορά ότι τα μέτρα για τα έτη 2019-2020 δεν θα είναι 3,6 δισ. ευρώ, όπως είχε αρχικά λεχθεί. Δεδομένου ότι τα μέτρα υπολογίζονται ως ποσοστά επί του ΑΕΠ (1%+1%) καθώς και ότι το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα είναι αυξημένο (δηλαδή πάνω από τα περίπου 180 δισ. που είναι σήμερα), ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος. Για τα έτη 2019-20 το ποσό τελικά διαμορφώνεται στα 4 δισ. (2,1 δισ. το 2019 και 1,9 δισ. το 2020), δηλαδή 400 εκατομμύρια παραπάνω από όσα είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Αντιστοίχως βέβαια αυξάνονται και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν αν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρινίζει ότι «στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτυπώνεται το μικτό ποσό που θα προκύψει ως εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019. Το μικτό ποσό δεν ταυτίζεται με την πραγματική απώλεια που μπορεί να υποστεί ο συνταξιούχος του οποίου η προσωπική διαφορά θα περικοπεί το 2019». Επομένως, κατά τον αξιωματούχο πάντοτε, δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση 500 εκατομμυρίων για τους συνταξιούχους, όπως γράφτηκε.

Για το 2018 το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον λιτότητα 570 εκατομμυρίων ευρώ ή 394 εκατομμύριων κατά την κυβέρνηση. Η διαφορά έγκειται στο αν συνυπολογίζει κανείς στον λογαριασμό δύο μέτρα που πλήττουν την ελίτ: Πρώτον, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών βουλευτών-δικαστικών, που φτάνει τα 44 εκατομμύρια. Δεύτερον, την αλλαγή στο rebate (επιστροφή στο φάρμακο) που επιβαρύνει τις φαρμακοβιομηχανίες –φτάνει τα 132 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα άλλα μέτρα (κατάργηση έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση μισθωτών συνταξιούχων, περικοπή επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων) επιβαρύνουν τους πιο αδύναμους οικονομικά. Να σημειωθεί επίσης ότι αυτά είναι νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν ήδη ψηφιστεί στα προηγούμενα πακέτα.

Το ζήτημα της αξιοπιστίας

Ακόμα και αν παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση δικαίως διαμαρτύρεται για υπερβολές αντιπολίτευσης-ΜΜΕ, τίθεται σοβαρό θέμα αξιοπιστίας του κυβερνητικού πολιτικού λόγου.

Πρώτον, στους έξι μήνες των διαπραγματεύσεων οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είχαν πει ότι επρόκειτο να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές μεγάλης μερίδας αυτοαπασχολούμενων. Την αύξηση την πληροφορηθήκαμε μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας.

Δεύτερον, σήμερα μάθαμε ότι τα μέτρα 2019-20 είναι 4 δισ. και όχι 3,6 δισ. ευρώ, όπως λεγόταν επί έξι μήνες. Τετρακόσια εκατομμύρια δεν είναι μικρή διαφορά, ούτε μπορεί να διέφυγαν της προσοχής των αρμοδίων.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση απέκρυψε σημαντικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης για να διευκολύνει την πολιτική διαχείριση της. 


σχετικα αρθρα