current views are: 6

15 Μαΐου 2017
Δημοσίευση18:43

Τι προβλέπει ο κανονισμός για τα έκτροπα μέσα στο Κοινοβούλιο

Σοκ προκάλεσε το σημερινό περιστατικό στην αίθουσα της Βουλής όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης προπηλάκισε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, με αποτέλεσμα ο πρώτος να αποβληθεί

Δημοσίευση 18:43’

Σοκ προκάλεσε το σημερινό περιστατικό στην αίθουσα της Βουλής όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης προπηλάκισε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, με αποτέλεσμα ο πρώτος να αποβληθεί

Σοκ προκάλεσε το σημερινό περιστατικό στην αίθουσα της Βουλής όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης προπηλάκισε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, με αποτέλεσμα ο πρώτος να αποβληθεί.

Τι σημαίνει, όμως, αποβολή βουλευτή από τη συνεδρίαση; Τα άρθρα 77-83 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρονται στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των βουλευτών και τις παρεπόμενες ποινές στην περίπτωση που αυτές δεν τηρούνται. Οι παρεπόμενες ποινές είναι ουσιαστικά τέσσερις. Η ανάκληση στην τάξη, η στέρηση λόγου, η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και ο προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις με αντίστοιχες κρατήσεις μέρους των αποδοχών των βουλευτών.

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο αρμόδιος να επιβάλει τα πειθαρχικά μέτρα για ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται:

  • Στην παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων ή των συζητήσεων και η διατάραξη της τάξης σ’ αυτές, είτε με πρόκληση θορύβου ή αταξίας, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
  • Στη διακοπή των ομιλητών χωρίς τη συγκατάθεσή τους και την άδεια του προέδρου, ή η αποδοκιμασία τους με λόγια ή έργα
  • Στην ομιλία χωρίς προηγούμενη άδεια του προέδρου
  • Στην απρεπή συμπεριφορά με λόγια ή έργα
  • Στην έλλειψη του οφειλόμενου σεβασμού προς το προεδρείο, τη σοβαρότητα του έργου και την αποστολή της Βουλής
  • Στη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του προέδρου
  • Στη χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Βουλής, του προεδρείου και των μελών της κυβέρνησης
  • Στην καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών με λόγια ή έργα.

Προσωρινός αποκλεισμός

Ως προς τη βαρύτερη πειθαρχική ποινή, αυτή δηλαδή, του προσωρινού αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις, ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο, αμέσως μετά τη διάπραξη του παραπτώματος (ένα από τα οποία είναι συνέχιση ανάρμοστης και ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς, μετά τη διατύπωση μομφής σε βάρος του), να διατάξει την άμεση απομάκρυνση του υπαιτίου.

Διάσκεψη των προέδρων στις 12:00

 H ακραία συμπεριφορά του βουλευτή της Χ.Α έκρινε αναγκαία την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για την επιβολή ποινής στο κόμμα και στον βουλευτή.

Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στις 12:00, εξετάζοντας ως σενάριο είτε τον αποκλεισμό σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, είτε μόνο του Ηλία Κασιδιάρη.


σχετικα αρθρα