current views are: 13

17 Μαΐου 2017
Δημοσίευση07:35

Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Θα συμμετέχουν κανονικά στη ψηφοφορία 

Δημοσίευση 07:35’

Θα συμμετέχουν κανονικά στη ψηφοφορία 

Στην ομόφωνη υιοθέτηση της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων, περί αποκλεισμού των βουλευτών της ΧΑ από τη συζήτηση αλλά άσκηση του δικαιώματος της ψήφου (όπως δηλαδή προβλέπει σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής) προχώρησε η Ολομέλεια της Βουλής.

  Την εισήγηση ανέγνωσε στο σώμα ο πρόεδρος, Νίκος Βούτσης και η απόφαση ελήφθη με την ανάταση χεριών που κατέληξε σε χειροκρότημα όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.

«Έχει γίνει απολύτως σαφές από τη συζήτηση, η οποία έγινε στις συνεδριάσεις των επιτροπών, χθες και προχθές, και από την αντίστοιχη συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες, ότι τόσο η απόφαση των επιτροπών με την οποία δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όσο και η προτεινόμενη σήμερα προς την Ολομέλεια απόφαση, που αφορά το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τεκμηριώνεται από την πλήρη κάλυψη, η οποία δόθηκε, μετά το πέρας όλων θλιβερών και αντιδημοκρατικών πράξεων, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, εκ μέρους όλης της παράταξης. Δυστυχώς τέτοιας πρωτοφανούς έκτασης συμβάν, δεν είναι μεμονωμένο με την ευθύνη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου, αλλά προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων, την πρόσφατη πενταετία, που πέραν της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αναφέρονται σε απειλές ή και πρακτικές βίας. Παρακαλώ πολύ και επειδή δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τη δουλειά μας στο νομοσχέδιο, καλώ το Σώμα να συμφωνήσει επί της πρότασης δι΄ανατάσεως της χειρός» είπε ο Νίκος Βούτσης.

   Οι βουλευτές ωστόσο της Χρυσής Αυγής επέλεξαν να μη προσέλθουν καν στη διαδικασία, ανακουφίζοντας ουσιαστικά τη φρουρά που από νωρίς είχε περικυκλώσει τον χώρο έξω από την Ολομέλεια φοβούμενη νέα επεισόδια και εντάσεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε μέσω twitter την απόφαση της Βουλής για τους χρυσαυγίτες βουλευτές. Συγκεκριμένα τόνισε: «Ομόφωνα αποφάσισε η Βουλή την αποβολή της ΧΑ. Οι υπόλοιποι αρχηγοί & οι μισοί υπουργοί, άγνωστο γιατί, ήταν απόντες από την ιστορική στιγμή».

«Η Δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται. Η απομόνωση της ακροδεξιάς οργάνωσης που κατηγορείται για εγκληματικές ενέργειες είναι καθήκον όλων μας», σχολίασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα social media.

Το άγριο επεισόδιο που οδήγησε στην… αποβολή

Υπενθυμίζεται πως το σοβαρότατο επεισόδιο, ανάμεσα στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, έγινε κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές .

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Κασιδιάρη  στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας πέρασε μπροστά από το βουλευτικό του έδρανο κι ο Ηλίας Κασιδιάρης του τόνισε από την πλευρά του «Δε βλέπεις ότι μιλάω τι περνάς από μπροστά;».

”Λάδι στη φωτιά” έριξε στο επεισόδιο και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός ​λέγοντας και εκείνος από την πλευρα του στον βουλευτή της ΝΔ ”Μιλάει, μιλάει, δεν βλέπεις ότι μιλάει”; 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ακούγοντας αυτό, γύρισε πίσω για να ζητήσει το λόγο και εν συνεχεία προκλήθηκε μια σχετική αναστάτωση.

Αμέσως επικράτησε πανδαιμόνιο στη Βουλή με τον ασκούντα καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Μάκη Μπαλαούρα να ζητά την αποβολή του Ηλία Κασιδιάρη από την αίθουσα, ενώ ζήτησε και ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας: ”Έξω, έξω μολύνετε τη Βουλή. Φρουρά, φρουρά! Δεν υπάρχει φρουρά; Κύριε Κασιδιάρη έχετε αποβληθεί!

Βγαίνοντας, μάλιστα, από την αίθουσα ο Ηλίας Κασιδιάρης συνέχισε την φραστική επίθεση κατά του κ. Δένδια και με ύβρεις… πεζοδρομίου προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση του ”συνέπεια για τα μνημόνια και τα αίσχη που μας έχουν φέρει”. 

Δένδιας: Δεν θα αφήσω να γίνει αντικείμενο συζήτησης το επεισόδιο

Για το επεισόδιο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, μίλησε ο Νίκος Δένδιας, στον ΑΝΤ1.

«Δεν πρόκειται να αφήσω να γίνει αυτό το επεισόδιο αντικείμενο συζήτησης. Πολλά πράγματα σε αυτόν τον τόπο είναι ζητήματα δημοκρατίας. Δεν θέλω να επεκταθώ, υπάρχει βίντεο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένα ελαφρό χτύπημα στο χέρι και ένα έντονο σπρώξιμο».

 


σχετικα αρθρα