Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της επερχόμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε πως δυσκολεύεται να πιστέψει τα όσα ακούει για την ρύθμιση του χρέους, καθώς όπως είπε, «θα με κάνουν να φορέσω γραβάτα».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πείστηκε πως «το παιχνίδι δεν είναι στημένο» (για σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας). «Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η βραδιά της 22ας Μαΐου μπορεί να είναι δύσκολη. Το θετικό είναι όμως ότι το Ταμείο θέλει ουσιαστική απομείωση του χρέους που θα δώσει τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Εγώ με τον Σόιμπλε είμαστε σε διαπραγματευτική σύγκρουση. Και να ήθελα να κάνω πίσω δεν θα μπορούσα να το περάσω από το συμβούλιο των διευθυντών του ΔΝΤ», πρόσθεσε με νόημα επικαλούμενος τα όσα του μετέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Ακόμα, εξήγησε πως ζήτησε επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας λόγω της ανησυχίας που του προκάλεσε το γεγονός της σύγκρουσης και τη ρώτησε αν τη διαπραγμάτευση την έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο υπουργός των Οικονομικών. Η απάντηση πάντως που έλαβε ο πρωθυπουργός ήταν πως η καγκελάριος είναι «onboard».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως το μέγεθος της απομείωσης του χρέους είναι συνάρτηση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχει χώρα και εξήγησε πως όσο μικρότερη είναι αυτή η υποχρέωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απομείωση. «Αν το σήμα είναι δυνατό θα μπορούσαμε να κάνουμε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι», σημείωσε, λέγοντας με νόημα: «αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης το επιτόκιο θα κινηθεί στο 4,5-4% . Η έξοδος από το μνημόνιο θα έρθει όταν η δυνατότητα εξόδου θα σταθεροποιηθεί».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο τον ανησυχεί το ενδεχόμενο της μη λύσης του χρέους πριν τον προσεχή Σεπτέμβρη, ο κ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι έλαβε διαβεβαίωση από την Γερμανίδα καγκελάριο πως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να πάει σε εκλογές με ανοιχτή τη κρίση στην Ελλάδα.

«Καλωσορίζω το ενδιαφέρον της ΝΔ στα αντίμετρα! Το Δεκέμβρη δεν είχε υπερψηφίσει το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχους και τώρα καταθέτει τροπολογία στα αντίμετρα. Οι τροπολογίες γίνονται στα αντίμετρα όχι στα μέτρα που υπάρχει δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν», είπε αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

«Έρχεται επενδυτικό τσουνάμι»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη προσέλκυση ξέων επενδύσεων στη χώρα μας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ταξίδι στην Κίνα και τις συμφωνίες για επενδύσεις που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών, εστιάζοντας σε αυτή των 500 εκατ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες αλλά και το σιδηρόδρομο, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επέκτασης των επενδύσεων της Cosco στο ναυπηγοεπισκευτικό κλάδο.

«Πολλά από τα θέματα που ήθελα να θέσω στον Κινέζο πρόεδρο, τα έβαλε αυτός πρώτος. Δεν μπήκαν μόνο στο τραπέζι οι δικές τους επενδύσεις αλλά και η εξαγωγή γεωργικών δικών μας προϊόντων», είπε και πρόσθεσε σε μια αποστροφή γεμάτη νόημα: « δεν είναι μόνο οι κινέζοι που έχουν δείξει ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ιδίως αν προχωρήσουμε σε συμφωνία για το χρέος και το QE θα έχουμε τσουνάμι επενδύσεων στην Ελλάδα».