current views are: 12

17 Μαΐου 2017
Δημοσίευση17:01

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τα μέτρα λιτότητας της δεύτερης αξιολόγησης

Τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή. Αύριο τα ξημερώματα αναμένεται η ψήφισή του.

Δημοσίευση 17:01’

Τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή. Αύριο τα ξημερώματα αναμένεται η ψήφισή του.

Τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή. Αύριο τα ξημερώματα αναμένεται η ψήφισή του.

«Ο μόνος τρόπος να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας είναι να κάνουμε το χρέος βιώσιμο και να διεκδικήσουμε το τέλος των μνημονίων», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε μια πολιτική λιτότητας που δεν την υιοθετούμε. Ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση για τα μέτρα που παίρνουμε. Είναι πολύ εύκολο να κατεδαφίζεις και δύσκολο να χτίζεις. Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, στην τρέχουσα χρονιά, υπάρχει δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα που αυτό μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσίογλου υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης καταθέτει θετικά αντίμετρα και δημιουργεί τις προοπτικές εξόδου από την επιτροπεία. Αναγνώρισε, πάντως, τις περικοπές στις συντάξεις διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα θιγούν τα 2/3 των συνταξιούχων.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς με τη σειρά του υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προπαγανδίζει μια καταστροφή που δεν ήρθε ποτέ, σημειώνοντας ότι «κινδυνεύετε να θυμίσετε τα χάμστερ που τρέχουν σε κύλινδρο χωρίς να μετακινούνται από τη θέση τους». Ακόμα, κατηγόρησε τη ΝΔ πως για να στηρίξει τις θέσεις της μπαίνει στη διαδικασία σύγκρισης αριθμών και στόχων.

«Ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια. Σύντομα θα έρθει και η παρέμβασή μας στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του κρασιού» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου από την πλευρά του.

«Το νέο ειδικό μισθολόγιο έρχεται να διασφαλίσει τη διατήρηση των ονομαστικών αποδοχών του προσωπικού. Αυξάνεται ο βασικός μισθός με την ενσωμάτωση επιδομάτων και διασφαλίζεται το εισοδηματικό επίπεδο του προσωπικού», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Πυρ ομαδόν

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει «ναι σε όλα, προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας».  

«Εσείς οι πιο αντιμνημονιακοί απ’ όλους υιοθετείτε σήμερα το τέταρτο μνημόνιο, έχοντας ψηφίσει προηγουμένως το τρίτο» είπε ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Αφού αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τονίζοντας «είπατε αυτά τα μέτρα είναι εκτός συμφωνίας, άρα δεν πρέπει να παρθούν και είναι αντιδημοκρατικό η σημερινή Βουλή να ψηφίσει μέτρα που θα πάρει μια αυριανή Βουλή», ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σας λέει ότι ψηφίζετε μέτρα αντιδημοκρατικά».

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε στην ομιλία της πως:«4,9 δις ευρώ, επιπλέον των 12,5 δις ευρώ του 3ου μνημονίου Τσίπρα – Καμμένου, έρχονται να προστεθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας».

Οι εισηγητές

Είμαστε σε συμφωνία, γιατί είμαστε σε επιτροπεία, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και κατηγόρησε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι βούλιαξαν τη χώρα.

Παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε η ομιλία του γενικού εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα. «Δυόμισι χαμένα χρόνια, που οι πολίτες χρεώθηκαν δύο αχρείαστα μνημόνια και φτωχοποιήθηκαν» είπε για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Χρήστος Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί το 4ο μνημόνιο.

«Λέμε ένα ‘όχι’ καθαρό και στεντόρειο στα μέτρα και στα αντίμετρα που δεσμεύουν τη χώρα στη λιτότητα και την εγκλωβίζουν σε οικονομικά αδιέξοδα» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

«Υποσχετική χωρίς αντίκρισμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την αξιολόγηση ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσαντώνης, υποστηρίζοντας ότι «όλα τελούν υπό αίρεση», ενώ τόνισε ότι είναι σαν μία «μεταχρονολογημένη επιταγή, που όταν βρεθεί στα χέρια των πολιτών κινδυνεύει να σκάσει ακάλυπτη».

Νομοθετική αλχημεία χαρακτήρισε τα αντίμετρα ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δηλώνοντας ότι το κόμμα του «καταψηφίζει το νέο μνημόνιο» και τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία που έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα για τη κοινωνία, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τόνοι επίσης ανέβηκαν και όταν η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση από το πλεόνασμα τεσσάρων δράσεων που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Με το καλημέρα, η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, η οποία και απορρίφθηκε.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ιστορική απόφαση να  αποκλειστεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τις δύο συνεδριάσεις για το πολυνομοσχέδιο -μετά την προκλητική συμπεριφορά Κασιδιάρη σε βάρος του Νίκου Δένδια.


σχετικα αρθρα