Αισιόδοξη για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια εμφανίστηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη  δηλώνοντας «Η ιστορία για το ποιες κυβερνήσεις και με ποιους συμμάχους εγκλώβισαν τη χώρα στην επιτροπεία έχει γραφτεί. Τώρα, γράφεται η σελίδα εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και γράφεται από τη δική μας κυβέρνηση, με τον δικό μας σύμμαχο. Τον ελληνικό λαό», 

Η υπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εξαπέλυσε βολές κατά του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι «Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης διαψεύδεται για άλλη μια φορά το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ. Όπως διαψεύσθηκε με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως διαψεύσθηκε με την «αριστερή παρένθεση», που ματαίως περιμένουν να κλείσει».

«Η ιστορία για το ποιες κυβερνήσεις και με ποιους συμμάχους εγκλώβισαν τη χώρα στην επιτροπεία έχει γραφτεί. Τώρα, γράφεται η σελίδα εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και γράφεται από τη δική μας κυβέρνηση, με τον δικό μας σύμμαχο. Τον ελληνικό λαό», είπε η υπουργός.

«Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των δράσεων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει δημιουργηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών», ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της δημόσιας διοίκησης με στόχο να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που θα αλλάζουν το πρόσωπο του κράτους.

Ταυτόχρονα η υπουργός αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση της ΝΔ «Πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός της ΝΔ ξεδίπλωσε το όραμά του για το Δημόσιο, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχουμε καθαρίστριες, πως οι σχολικοί φύλακες δεν πρέπει να υπάρχουν, πως δεν χρειάζονται κάποιες από τις λειτουργίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πως όλα αυτά θα μπορούσαν να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες», είπε η κ. Γεροβασίλη και επισήμανε ότι με τη σύναψη πέρυσι των ατομικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εξοικονομήθηκαν 256.000 ευρώ σε σχέση με όσα κόστισε ο εργολάβος που είχε αναλάβει την καθαριότητα τον προηγούμενο χρόνο. «Έτσι γίνεται εξοικονόμηση στο Δημόσιο, όχι με ιδεοληψίες. Έτσι απελευθερώνονται πόροι και δεν αιχμαλωτίζονται οι εργαζόμενοι», ανέφερε στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας πως δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ανταγωνιστές.

«Έχουμε την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσουμε το Δημόσιο, και δεν έχουμε εξαρτήσεις από τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Θα μειώσουμε το κόστος του Δημοσίου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, με τους εργαζομένους στη θέση τους. Γιατί, στο υποστελεχωμένο και γερασμένο σήμερα Δημόσιο, το υπερβάλλον κόστος προκύπτει και από την αναποτελεσματική του λειτουργία», είπε η υπουργός και κάλεσε τη ΝΔ να κάνει την αυτοκριτική της γιατί εκείνη είναι που διέλυσε το κράτος.

«Μας λένε ότι δεν χρειάζεται ο ένας, δεν χρειάζεται ο άλλος. Αλλά, πώς θα έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές; Πώς θα έχουμε σχολεία χωρίς καθηγητές και δασκάλους; Γιατί, αυτούς έδιωξαν από το Δημόσιο οι κύριοι της αντιπολίτευσης όταν κυβερνούσαν, σε αυτούς έκλεισαν την πόρτα και τώρα μιλάνε με «θλίψη» για το περίφημο brain drain», είπε η υπουργός που κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τους συμβασιούχους.

«Σειρά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης πήραν τον τελευταίο καιρό οι συμβασιούχοι, που τάχα η κυβέρνηση διορίζει, βολεύοντας τους δικούς της.Ούτε οι θεσμοί δεν λένε τέτοια πράγματα. Πόσο μάλλον που στην τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση αναγνωρίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων, που σημειωτέον πολλοί από αυτούς εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι μεγάλος και θα παραμένει στον ίδιο μέσο όρο όσο ήταν το 2016 για τα επόμενα δύο χρόνια. Και, μάλιστα, με τη ρητή εξαίρεση των συμβασιούχων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, των περιπτώσεων φυσικών καταστροφών και άλλων εκτάκτων αναγκών», είπε η υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τόλμησε να αγγίξει το θέμα των συμβασιούχων γιατί βρίσκεται στον αντίποδα με εκείνους που χάρηκαν με τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το ενδεχόμενο να μείνουν απλήρωτοι.

Η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι σήμερα, εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και φορέων. Επίσης, έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών των Υπουργείων. Μέσα στο 2017 θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την άνοιξη του 2018. Ενισχύεται ο ρόλος των ΚΕΠ ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προωθείται η πλήρης ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότηση έχει εξάλλου ξεκινήσει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκές κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς, οι οποίοι παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και βοήθεια.