Ως το «τελευταίο αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» χαρακτηρίζουν τη «γραβάτα Τσίπρα» από τη ΝΔ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν στα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι θα «αναγκαστεί» να φορέσει γραβάτα γιατί θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους, μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ένα νέο success story παραμονές της ψήφισης των σκληρών μέτρων, ώστε να δικαιολογηθούν τα 5 δισ ευρώπερικοπών και μειώσεων.

Ακόμη και για το χρέος, τονίζουν από την οδό Πειραιώς, δεν πρόκειται να υπάρξει στο άμεσο διάστημα, παρά μόνο κάποια γενικόλογη αναφορά που θα καλύπτει το ΔΝΤ, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπό τα δεδομένα αυτά και χωρίς να αποκλείουν μεταξύ σοβαρού και αστείου ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί σήμερα ακόμη και γραβατωμένος στην Ολομέλεια για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, στη ΝΔ θα επιμείνουν στη θέση τους: όχι στα μέτρα και στα «ψευτοαντίμετρα».

«Έχετε το θράσος να μας ζητάτε να τα ψηφίσουμε; Όχι άλλη κοροϊδία κ. Τσίπρα», πρόκειται να πει σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό από το βήμα της Ολομέλειας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει και στις αιτιάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη στάση της ΝΔ: «Τζάμπα μάγκες είναι όσοι υπόσχονται δήθεν αντίμετρα τρία χρόνια μετά, όταν δεν θα είναι στην Κυβέρνηση», θα επισημάνει.

Στο πλαίσιο αυτό θα καλέσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να απαντήσουν: «Θα ψηφίσετε την τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία  που ανακουφίζει άμεσα, εδώ και τώρα, όλους τους Έλληνες; Ναι ή όχι;». Η απόφαση για την κατάθεση της τροπολογίας και τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη χθες σε σύσκεψη που έγινε υπό τον κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των τομεαρχών στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, στη Βουλή.

Εκεί, ακούστηκαν διάφορες απόψεις και έγιναν εισηγήσεις για ρυθμίσεις που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν εντάξει στα υπό ψήφιση μέτρα και αντίμετρα και τις οποίες είχε προτείνει η ΝΔ, όπως π.χ. για τον ΔΕΣΦΑ, τα αγροεφόδια κλπ. Τελικά αποφασίστηκε το μήνυμα προς την κοινωνία και τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που θα πληγούν από τα νέα μέτρα ύψους 4,5 δις ευρώ, να είναι ξεκάθαρο: Όχι σε όλα εκτός από τη ρύθμιση που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με όλους τους Έλληνες πολίτες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, θεωρούν ότι μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας η κυβέρνηση θα βρεθεί σε αρκετά δύσκολη θέση σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την παραμονή Τσίπρα για μεγάλο διάστημα ακόμη στην εξουσία. Και αυτό γιατί εκτιμούν πως οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι τεράστιες, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των φορέων στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου από τα σφοδρά πυρά που δέχθηκε η συγκυβέρνηση φάνηκε ότι έχει χάσει την κοινωνική νομιμοποίηση.