current views are: 14

18 Μαΐου 2017
Δημοσίευση06:56

Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή – Σφοδρή αναμένεται η σύγκρουση με τον Μητσοτάκη

Αργά το απόγευμα η ομιλία του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 06:56’

Αργά το απόγευμα η ομιλία του πρωθυπουργού

Από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν τους άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού με βάση τα επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και την τροπολογία με τα αντίμετρα που επέλεξε να καταθέσει η ΝΔ.

Το τοπίο είναι δύσκολο για το κυβερνητικό στρατόπεδο με τους βουλευτές να είναι «στριμωγμένοι» από τα νέα μέτρα, για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται με τη αποψινή του ομιλία να λειτουργήσει για άλλη μια φορά τονωτικά και συσπειρωτικά προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα «ατυχήματος» στην ψηφοφορία. 

Μετωπική αναμένεται να είναι η σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με βάση την αντιπολιτευτική τακτική που έχει ακολουθήσει έως τώρα η ΝΔ, την οποία θα κατηγορήσει ότι «στηρίχτηκε στην λογική της καταστροφολογίας», αλλά και της άρνησης ακόμα και στο θετικό κομμάτι της συμφωνίας.

Αναλύοντας τα βασικά κομμάτια της συμφωνίας ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει από το βήμα της Ολομέλειας πως τα μέτρα ήταν αναγκαία προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και την επιτροπεία υπογραμμίζοντας, πως παρά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι μια συμφωνία ισορροπημένη με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκρίνει τις απαιτήσεις των δανειστών με το τελικό αποτέλεσμα των μέτρων που έφερε η κυβέρνηση.

Δίνοντας για άλλη μια φορά κίνητρο στην κυβερνητική πλειοψηφία να  υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει, πως χωρίς τη λύση για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, περιγράφοντας τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία για το 2019 και το 2020.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για το θέμα του χρέους ζητώντας να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση της ΝΔ.

Όσον αφορά το συνολικό πακέτο που περιλαμβάνει και το φλέγον ζήτημα του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμφανιστεί αισιόδοξος πως η λύση θα βρεθεί πολύ σύντομα θέτοντας ως ορόσημο το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στήριξη των αντιμέτρων από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός, ενώ η ομιλία του θα καταλήξει με την θετική ατζέντα που έχει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μπροστά της από το κλείσιμο της αξιολόγησης και μετά. Ο κ. Τσίπρας θα αποκλείσει σε κάθε περίπτωση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που ζητά η ΝΔ.

Ειδική αναφορά θα γίνει τόσο στο κομμάτι της καταπολέμησης της ανεργίας όσο και στα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης αναφερόμενος και στο πρόσφατο ταξίδι του στη Κίνα.

Ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξαναθέσει τον ορίζοντα της 6ετίας που είχε βάλει στο τραπέζι για πρώτη φορά στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.


σχετικα αρθρα