current views are: 7

18 Μαΐου 2017
Δημοσίευση18:05

Μητσοτάκης: «Ψηφίστε μέτρα και αντίμετρα και παραιτηθείτε»

«Σήμερα σας καλώ να κάνετε αυτό που κάνατε και το 2015. Να ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα και να παραιτηθείτε. Δώστε την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει», κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσίευση 18:05’

«Σήμερα σας καλώ να κάνετε αυτό που κάνατε και το 2015. Να ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα και να παραιτηθείτε. Δώστε την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει», κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα σας καλώ να κάνετε αυτό που κάνατε και το 2015. Να ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα και να παραιτηθείτε. Δώστε την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει», κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας παρουσιάσει αναλυτικά τον αντίκτυπο των νέων σκληρών μέτρων, δήλωσε πως θα πρέπει ο λαός «να επιλέξει ανάμεσα στην αλήθεια ή τα ψέματα, στην ανάπτυξη ή τη φτωχοποίηση“. 

“Αλλά δεν θα το κάνετε, γιατί ξέρετε ότι μόλις ανοίξουν οι κάλπες, ανοίγει και η πόρτα εξόδου για σας“, είπε προς τον κ. Τσίπρα. Παράλληλα τον κάλεσε να μην ερμηνεύει με αλαζονεία το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εξεγείρονται και πως αυτό σημαίνει αποδοχή των επιλογών του.

“Κάντε μια βόλτα έξω από τις κλούβες του Μαξίμου. Το ότι δεν επαναλαμβάνεται η πολιτική αλητεία όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση, είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο γύρο τραμπουκισμών για κρεμάλες. Όταν έρθει η ώρα της κάλπης μην έχετε αμφιβολία, λαός και ιστορια δεν θα δείξουν καμία επιείκεια στη χειρότερη κυβερνηση“, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του τόνισε πως ο ίδιος και η ΝΔ έχει ένα ελληνικό σχέδιο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδος.  “Θα διεκδικήσουμε μικρότερα πλεονάσματα, μειώνοντας τους φόρους και τις εισφορές. Σαν ισότιμοι συνομιλητές και όχι σαν επαίτες. Τους Έλληνες που θέλουν μια διαφορετική Ελλάδα θα τους εκπροσωπήσουμε εμείς“, επεσήμανε.

Αίσθηση προκάλεσε και το κλείσιμο της ομιλίας του, όπου ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως “συμφωνίες που μοιραζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας είναι άκυρες για μας, την ώρα που νταβατζήδες περνάνε καλά μαζί σας, βλέπετε κάποιες κουβέντες απλές, έχουν διαχρονική αξία“

“Είστε πλέον μόνοι σας, ψηφίστε μόνοι σας. Τα μέτρα, το τεταρτο μνημόνιο είναι δικό σας, είναι μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου, είναι μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ“ είπε καταλήγοντας, ενώ νωρίτερα είχε απευθυνθεί και  στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας: “σε λίγο 144 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και 9 των ΑΝΕΛ θα ακούσουν το όνομά τους. Δεν θα το σκεφτούν πολύ, δεν θα διστάσουν, δεν θα αναμετρηθούν με συνείδηση τους, θα ψηφίσουν και με τα δυο χερια και ετσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης“.

Αναφερόμενος στα όσα είχε πει ο κ. Τσίπρας ότι θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα επειδή θα λυθεί το ζήτημα του χρέους, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως «οι αποφάσεις για χρέος είναι ειλλημένες από το Νοέμβριο του 2012 από την κυβερνηση Σαμαρά», ενώ επέρριψε ευθύνες και προς τους δανειστες για το γεγονός ότι η λύση δεν έχει προχωρήσει. «Κύριε Τσίπρα είστε ικανός να βάλετε και σμόκινγκ στην παραλία για να δικιαολογήσετε τα ψέματα που λέτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην λέει ψέματα ότι δήθεν δεν θα εφαρμόσει τα μετρα αν δεν ληφθεί απόφαση για το χρέος. «Οι διατάξεις αυτές είναι για την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος» είπε διαβάζοντας το σχετικό άρθρο από το τέταρτο Μνημόνιο. «Μη βαζετε τζάμπα τυράκι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να ψηφίσουν. Θα το κάνουν ούτως η αλλιώς. Για την καρέκλα όχι για το χρέος», πρόσθεσε.

Στην πενηντάλεπτη ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά και στον κ. Καμμένο, κατηγορώντας τον ότι με τον κ. Τσίπρα μετέτρεψαν την Ελλάδα σε “αποικία λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης. Αν οι κ. Τσιπρας και Καμμενος δεν είχαν ξεγελάσει τους Έλληνες και δεν είχαν έρθει στην εξουσια, η Ελλάδα θα ήταν μια κανονική χώρα της Ευρώπης, όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία“, ανέφερε.

“Είστε όλοι σας συνένοχοι στην πολιτική απάτη, παγιδεύετε τη χώρα χωρίς προοπτική, η οργή των πολιτών είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω, και την Ύβρι ακολουθεί η Νέμμεσι, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τον κ.Τσίπρα να απαντήσει και για τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι έβγαζε ατμούς από τα αυτιά όταν διάβαζε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν τον δυσκόλεψε, όπως είπε, να αναλάβει υπουργός.

“Ανεβήκατε στην εξουσία υποσχόμενοι ότι θα ανακτήσετε την εθνική κυριαρχία και θα υψώσετε ανάστημα στους ξένους. Κι από τo «go back madame Μέρκελ», πήγαμε στο «βοήθεια, κυρία Μέρκελ!». Επεκτείνατε την Επιτροπεία για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια με το νέο Μνημόνιο». Δεσμεύσατε την περιουσία του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια. Και εκχωρείτε την αρμοδιότητα για το χρόνο εφαρμογής των όποιων μέτρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό που λέγατε ότι θέλετε να διώξετε από το πρόγραμμα και τώρα το παρακαλάτε να μείνει και του δίνετε τα κλειδιά της χώρας. Οικοδομήσατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα και χυδαιότητες για να υπογράψετε την μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη ιστορία», ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Αποτύχατε παταγωδώς. Αν είχατε ντροπή θα είχατε παραιτηθεί. Αλλά η ντροπή είναι λέξη άγνωστη σε σας» πρόσθεσε και υπενθύμισε την δήλωση του κ. Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μετρα και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». «Που πήγε τώρα η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός; Και που είναι τώρα ο κ. Τσακαλώτος που έλεγε θα παραιτηθεί; Αντ΄αυτού έρχεστε να φορολογήσετε σήμερα και αυτούς που βγάζουν 500 ευρώ. Και να μην ξεχασω τον υπουργό Άμυνας που διαβεβαιωνε για τα ανδρομικά. Και σήμερα ψηφίζει ρυθμίσεις που κάνει ένστολους να παραμιλούν. Και εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, αλλά δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό» υπογράμμισε.

Αναλύοντας το τεταρτο μνημόνιο «των 1.000 σελίδων και 140 δεσμευτικών δράσεων». Είπε ότι «περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του Τρίτου Μνημονίου. Και η εφαρμογή του υπόκειται και αυτή σε συνεχείς αξιολογήσεις των δανειστών οι οποίοι θα κρίνουν το χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Γιατί με τους δανειστές έχετε συνάψει ιερά συμμαχία. Συνομολογείτε μέτρα δημοσιονομικής ακρότητας για να μείνετε στην εξουσία. Είσαστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρωζώνη».

Επίσης τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμη μνημόνιο αλλά με μια ιδιαιτερότητα. Δεν προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση. Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και παίρνετε μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα. Το Τέταρτο Μνημόνιο είναι και βαρύ και άδικο. Περιλαμβάνει 4,9 δις ευρώ νέα μέτρα. Μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από 1 χρόνο και φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Με τα μέτρα αυτά ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου ανέρχεται στα 14,2 δις ευρώ. 12 δις ευρώ ήταν οι παροχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και τελικά παίρνετε μέτρα λιτότητας 14,2 δις ευρώ. 9,5 φορές περισσότερα από το «email Χαρδούβελη» που αν εφαρμόζονταν, τότε, θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια. 4,5 φορές περισσότερο από όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014. Αυτό ψηφίζετε σήμερα πλήττοντας τους οικονομικά ασθενεστερους».

Αναφορικά με τα αντίμετρα, είπε ότι είναι το περιτύλιγμα των μέτρων. «Αν είναι έτσι μην πάρετε μέτρα, πάρτε 2,5 δις αντίμετρα τωρα. Και γιατί τα πάτε το 2019 και δεν τα εφαρμόζετε τώρα; Γιατί τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, ενώ τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Για να εφαρμοστούν αντίμετρα πρέπει να υπάρχει πλεόνασμα 5,5%» κατέληξε καλώντας την κυβέρνηση αν θέλει να ξαλαφρώσει τους πολίτες να ψηφίσει σήμερα την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ. «Δεν το κάνετε γιατί δεν θέλετε να φανείτε ότι υιοθετείτε το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και δεν είστε σίγουροι και για στόχο πλεονάσματος. Απλά μαθηματικά κ. Τσίπρα και είστε και μηχανικός», ανέφερε.

«Όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη», να θυμηθούν ότι «οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκηπες» μόνο στα παραμύθια. Ο κ. Σπίρτζης, ο κ. Σκουρλέτης, η κα Κονιόρδου, ο κ. Παπαδημητρίου; «Έτσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους μεταρρυθμιστές χρειάζεται», τόνισε.

«Θα μας πείτε τίποτα για τα αντίμετρα»

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό. «Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;», διερωτήθηκε.

«Αυτό που φέρνετε είναι ή δεν είναι 4ο μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε: «Είναι 4ο μνημόνιο γιατί περιλαμβάνει υποχρεώσεις που δεν είναι στο 3ο».

«Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ;», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος. Σχολιάζοντας αναφορά του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες, για να τις δείξετε δύο χρόνια μετά, μήπως να μας δείξετε τι λέγατε δύο χρόνια πριν;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «έχουμε κάνει αυτοκριτική για τα στραβά της μεταπολίτευσης». 


σχετικα αρθρα