Πυρά κατά της τουρκικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή τη στάση της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι η τουρκική πλευρά αποφεύγει να συζητήσει «ουσιώδη θέματα, που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας». Έτσι, σημείωσε, αποδεικνύεται ακριβώς ότι «δεν θέλουν να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό». Επίσης, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν θέλουν να αγγίξουν τις εγγυήσεις για να αποδώσουν τη διακοπή του διαλόγου στην υπαιτιότητα του Αναστασιάδη, λόγω εκλογών.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι «σε πλήρη σύμπλευση με την ελληνική κυβέρνηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις προτάσεις του προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να καταστεί δυνατή η σύγκληση νέας διάσκεψης για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε από την πλευρά του ότι «έχουν (οι προτάσεις) μεγάλο ενδιαφέρον».

Ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον κ. Αναστασιάδη, η οποία διήρκεσε 70 λεπτά, δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και για «το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να προωθήσουμε μια λύση στο Κυπριακό όσον αφορά βέβαια την εξωτερική πτυχή, που συνδέεται μαζί με το status που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς νόμου».