Εντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην επιλεκτική χρεοκοπία. «Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας και αυτό ισχύει είτε για την ελεγχόμενη, την επιλεκτική και την περιορισμένη, ακόμη κι αν γίνεται αναφορά στον αγγλικό όρο selective default» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η εκφορά της και μόνο μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ανησυχία στο κοινό διότι μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει αυτό στις εξελίξεις για την χώρα.

Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, κάτι, που όπως σημείωσε, για να γίνει πρέπει η Ευρώπη να ξεπεράσει κάποιες εμμονές.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «ως τώρα βρισκόμασταν σε εντελώς λάθος δρόμο», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση είχε άλλο δρόμο να διαλέξει». Επισήμανε ακόμη πως πάντα το κυβερνών κόμμα επέβαλλε λάθος πολιτική με έναν εκβιασμό κάθε φορά.

Πρόσθεσε πως το μεσοπρόθεσμοείναι λανθασμένη συνταγή και πως η κυβέρνηση «μας έχει οδηγήσει σε ένα απίστευτο αδιέξοδο». «Ό,τι προέβλεψαν ήταν λάθος ... τα λαθη τους εχουν οδηγήσει σε φτώχια, πρέπει να αλλάξει αμέσως αυτή η πολιτική, όχι μόνο στους όρους του δανεισμού αλλά και εσωτερικά η οικονομική πολιτική, και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά και στην απελευθέρωση του κλάδου των ταξί. Διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά στην απελευθέρωση η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, τασσόμενος υπέρ των πληθυσμιακών κριτηρίων. Όπως ανέφερε, με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η κυβέρνηση θα προκύψουν μονοπωλιακές καταστάσεις και καρτέλ.

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ακόμη πως τα δημοψηφίσματα που προγραμματίζει για το φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός θα είναι προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης. Συνεχίζοντας, ζήτησε εκ νέου εκλογές: «Το καλύτερο δημοψήφισμα, αν το θέλει ο κ. Παπανδρέου, εμείς το θέλουμε, είναι οι εκλογές».

Επανέλαβε ακόμη την πάγια θέση της ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

«Το πολιτικό λάθος της κυβέρνησης θα το διορθώσω, δεν θα το αφήσω να γίνει εθνικό λάθος. Εμείς θα πλησιάσουμε τον πολίτη. Θα δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρέτισε από την αρχή τον ακομμάτιστο και ειρηνικό του χαρακτήρα. Συμπλήρωσε όμως πως «με ανησυχία βλέπουμε κάποια σημάδια εκτροπής σε βία, την οποία καταδικάζουμε».

Σε ό,τι αφορά τα περί εμπράγματων εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος, τις χαρακτήρισε απαράδεκτες: «Δεν συζητάμε για εμπράγματες εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος».

Αναφορικά με την έκκληση της κυβέρνησης για συναίνεση στα ζητήματα της οικονομίας, σημείωσε πως το να συναινέσει η ΝΔ εξαρτάται από την ίδια την κυβέρνηση, να διορθώσει τα λάθη της, όπως σημείωσε.

Καταλήγοντας μάλιστα σημείωσε: «Καλοκαίρι δεν υπάρχει, αγώνα δίνουμε οι πάντες»

Βενιζέλος: Λογοπαίγνια για επιλεκτική χρεοκοπία δεν ωφελούν σε τίποτα

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι λογοπαίγνια και αυτονόητες αναφορές (για την επιλεκτική χρεοκοπία) βλάπτουν, καθώς προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα χωρίς λόγο.

Σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, καταλογίζει στον κ. Σαμαρά ότι πράττει εντελώς το αντίθετο από το να στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επικρατήσει ένας υπεύθυνος και ψύχραιμος τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων αυτών προς όφελος της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ για το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, ενώ έχει πρόσβαση σε όλους τους φορείς, τις υπηρεσίες και τους χειριστές του υπουργείου Οικονομικών.

Επαναλαμβάνει δε, ότι το Eurogroup, με την τελευταία απόφασή του, διασφαλίζει απολύτως την Ελλάδα ως προς την κάλυψη των δανειακών της αναγκών και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς τις ανάγκες χρηματοδότησής του, ενώ, η επιλεκτική χρεοκοπία δεν αποτελεί πραγματικό οικονομικό γεγονός.