Το Μέγαρο Μαξίμου σήμερα «κάνει ταμείο» της συζήτησης στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο. Παρά το ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον φροντίζει να κρατάει χαμηλά τους τόνους, ο απολογισμός που κάνει, είναι κάτι παραπάνω από θετικός.

Συγκεκριμένα:

  • Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας νίκησε κατά κράτος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Κατά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε σε δύο λανθασμένα σχήματα. Πρώτον, στον ισχυρισμό ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα έτσι κι αλλιώς δεν θα ενεργοποιηθούν –η συζήτηση εδώ δεν οδηγεί πουθενά γιατί αφορά κάτι που θα αποδειχτεί του χρόνου. Δεύτερον, σε μια «λαϊκίστικη» κριτική στις περικοπές. Αντί δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης να εμφανιστεί ως ο «πρωταθλητής» της αγοράς και του ευρωπαϊσμού, αναπαρήγαγε σε μεγάλο βαθμό την «αντιμνημονιακή» ρητορική των κκ. Σαμαρά και Τσίπρα όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτή η κριτική όμως δεν είναι πειστική πλέον γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι τα μέτρα επιβάλλονται από τους δανειστές, ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση. Το ότι τα μέτρα είναι σκληρά είναι γνωστό. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η κυβέρνηση πιθανόν να είχε πιο μεγάλο πρόβλημα αν η συζήτηση εστιαζόταν στο τι ακριβώς κερδήθηκε από την πολύμηνη διαπραγμάτευση, τη στιγμή που χάθηκε τουλάχιστον 1,8 δισ. από τη μειωμένη αύξηση του ΑΕΠ.
  • Η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίστηκε συμπαγής. Σε αντίστοιχες ψηφοφορίες στο παρελθόν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υφίσταντο αποδεκατισμό. Τώρα είχαμε μόνο το «παρών» της κ. Χριστοδουλοπούλου σε ένα άρθρο –δηλαδή κάτι που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο κ. Φίλης που κατέθεσε συνολική πολιτική διαφωνία, τελικά είπε «ναι σε όλα». Πέρα από αυτή καθαυτή τη σημασία που έχει η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, το ζήτημα έχει και… διεθνή διάσταση. Το Μαξίμου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους Ευρωπαίους. Και το μήνυμα που στάλθηκε χτες ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.
  • Η ώρα του χρέους. Από χτες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες όπου τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup. Η κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη ότι εντέλει θα επιτευχθεί η συμφωνία Γερμανίας-ΔΝΤ για το χρέος, αν όχι τη Δευτέρα τουλάχιστον πολύ σύντομα. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Τσακαλώτος, τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα. Κοντός ψαλμός λοιπόν.