current views are: 9

22 Μαΐου 2017
Δημοσίευση15:24

Σταθάκης: Έως τις 15 Ιουνίου θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για το χρέος

Την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για το χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, 

Δημοσίευση 15:24’

Την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για το χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, 

Την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για το χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του “Real” επεσήμανε: «Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει για την επίσημη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί και πρέπει να ληφθεί στο σημερινό Eurogroup».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα οι όποιες αποφάσεις να μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, απάντησε πως «ακόμη κι αν δεν έχουμε σήμερα την οριστική λύση, πρέπει να υπάρχει απόφαση που θα δίνει οδηγίες για το πώς θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για το χρέος ως τις 15 Ιουνίου. Άρα δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Συνεπώς, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί η απόφαση αυτή για μετά τις γερμανικές εκλογές».

Ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος έχουν προσδιοριστεί από τον Μάιο του 2016, με την περίφημη διάκριση ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα τα οποία συζητάμε σήμερα και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων στο οποίο έχει τεθεί η οροφή το 15% του ΑΕΠ, το οποίο στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα πρέπει να παραβιάζεται αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους».

Ερωτηθείς για το εάν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή χωρίς τα μέτρα για το χρέος, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «η απόφαση είναι δεσμευτική και πρέπει να ληφθεί σήμερα, διότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το σημείο-κλειδί.

Εφαρμόζουμε ένα Πρόγραμμα στο σκέλος που μας αφορά ως ελληνική κυβέρνηση και είναι πακέτο από την πλευρά των θεσμών η ρύθμιση και η βιωσιμότητα του χρέους. Αλλιώς δεν έχει νόημα και το ίδιο το Πρόγραμμα. Αντικειμενικά αυτά τα δύο πάνε πακέτο διότι εφαρμόζεις το Πρόγραμμα, έχοντας στον αντίποδα ότι είσαι βιώσιμος και μπορείς να επιστρέψεις στις αγορές» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Αναφερθείς στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, είπε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον. «Από τις τέσσερις περιοχές για τις οποίες υπήρξε ενδιαφέρον φθάσαμε στο σημείο να προωθηθεί η υπογραφή συμβάσεων για δύο από αυτές. Εμείς, δεν προβαίνουμε σε θριαμβολογικές ανακοινώσεις, κάνουμε τη δουλειά μας με μέτρο. Θα συνεχίσουμε με βήματα συντεταγμένα, ώστε να είναι πλήρες το θεσμικό πλαίσιο, για να διευκολύνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πλούτου» υπογράμμισε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές φωτοβολταϊκών, απάντησε: «Έχουμε εξοφλήσει και τον Σεπτέμβριο. Το 80% της παραγωγής είναι στους τέσσερις μήνες, Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Συνεπώς, μείνανε οι χειμερινοί μήνες που έχουν μικρή απόδοση. Οι φορείς του κλάδου είναι ευχαριστημένοι, γιατί προχωρήσαμε όπως είχαμε συμφωνήσει».

Τέλος, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στο οποίο θα προορίζονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. «Μελετάμε το πώς θα λειτουργεί αυτό το Ταμείο σε συνδυασμό με τι έχει γίνει σε άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία και η Κύπρος» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


σχετικα αρθρα