«Μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων» καταγγέλλει η κυβέρνηση, μετά τον αντίκτυπο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στους Financial Times Deutschland περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και «μερικής αδυναμίας πληρωμών, η οποία όμως δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες». Συμφωνα με τη μετάφραση που απέστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Παπανδρεου δήλωσε στους Financial Times Deutschland ότι "θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή  περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά".

Προειδοποιεί δε ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές: «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, εμφανιζεται επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αποφεύγοντας να  ορίσει ημερομηνία - στόχο. Όπως σημειώνει, σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

«Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του», λέει ο πρωθυπουργός.

H ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας  Μόσιαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αργά χθες το βράδυ, δήλωσε τα εξής:

“Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland -συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε την δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε  την σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup.

Όποιοι σπαταλούν  τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό  μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας  και των πολιτών για ψυχραιμία  και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον”.

TAGS