ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Αυτό που προτάθηκε στο Eurogroup δεν έδινε λύση στο πρόβλημα

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2017, 13:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2017, 16:34
Τζανακόπουλος: Αυτό που προτάθηκε στο Eurogroup δεν έδινε λύση στο πρόβλημα
Facebook Twitter Whatsapp

Στο αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup αναμένεται να επικεντρωθεί η σημερινή ενημέρωση του κ. εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στους πολιτικούς συντάκτες. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup επικεντρώνεται η σημερινή ενημέρωση του κ. εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στους πολιτικούς συντάκτες, με τον ίδιο να τονίζει ότι ''επικυρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, αλλά δεν επετεύχθη συνολική λύση για το χρέος''. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ''τo χθεσινό Eurogroup ενέκρινε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές και δρομολόγησε τη διαδικασία για τη δόση. Δεν κατέστη όμως δυνατό να βρεθεί συνολική λύση για το χρέος. Η απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και στο Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραμένει. Ηταν προτιμότερη η αναβολή λίγων ημερών παρά να πάρουμε αποφάσεις που δεν προσφέρουν τίποτα''.

Όπως επίσης τόνισε ''Στο επόμενο Eurogroup αναμένεται να υπάρξει απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς γκρίζες ζώνες. Μια καθαρή λύση, έτσι ώστε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους. Από την πλευρά μας κάναμε όσα οφείλαμε για μια τέτοια κατάληξη και περιμένουμε να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να είναι αλα κάρτ. Δεν μπορεί να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους.Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι οι εταίροι που έχουν ηθικό καθήκον για να υλοποιήσουν τις δικές τους''.

Ο κ. Τζανακόπουλος ερωτώμενος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ότι ''Θεωρούμε ότι το 3,5% είναι υψηλό πλεόνασμα, το οποίο αναγκαστήκαμε να το δεχθούμε.Το πρωτογενές πλεόνασμα του 3.5% όμως για το 2018 είναι χαμηλότερο από αυτά που είχε συζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης''.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι ''δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θα χρειαστεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο τρέχον πρόγραμμα. Ήταν αρκετοί εκείνοι που εξέφρασαν την πολιτική άποψη που είπαν ότι η λύση που προτείνεται δεν είναι αυτή που πρέπει και γιαυτό προτιμήσαμε την αναβολή''.

Όπως, επίσης, τόνισε ''επιδιώκουμε λύση που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού, αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός. Γιαυτό λέγαμε ότι θα προσπαθήσουμε για συμφωνία στις 22 Μαϊου, αλλά ίσως χρειαστούμε τελικά και περισσότερο χρόνο. Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές προσπαθώντας να καταλήξουμε σε μια καθαρή λύση. Άρα δεν υπήρξε υπεραισιόδοξη εκτίμηση τις προηγούμενες ημέρες''. 

Σε άλλη ερώτηση για πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ότι ''οι παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αποτελούν πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά εκτιμήσεις. Μπορεί τελικά να μην χρειαστεί να πιαστούν, γιατί θα είναι πιο γρήγορη η ανάπτυξη. Βεβαίως έχουν μπει οι αριθμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: ''Όταν ο κ. Σόιμπλε μας λέει ''forget it'' εμείς δεν το ξεχνάμε. Χθες προτάθηκε μια λύση που δεν έγινε αποδεκτή ούτε από εμάς, ούτε από τους εταίρους, γιαυτό προτιμήσαμε να το δούμε τις επόμενες ημέρες. Κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μια πρόταση που δεν έδινε καθαρή λύση στο πρόβλημα''. 

Σε ερώτηση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης και την σύνδεσή της με το χρέος ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ''Δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση της δόσης. Το ζήτημα έληξε με τη χθεσινή συζήτηση. Πλέον υπάρχει η συζήτηση για το χρέος, για την οποία θεωρούμε ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε θετική κατάληξη''.

Παράλληλα, σε σχέση με τη συμφωνία ΔΝΤ - Γερμανικού υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι ''εφόσον δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη, το σύνολο των παραμέτρων θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις''.