current views are: 8

23 Μαΐου 2017
Δημοσίευση13:41

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το χθεσινό Eurogroup

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα χθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup. Όλα χαρακτηρίζουν “ναυάγιο” το χθεσινό αποτέλεσμα 

Δημοσίευση 13:41’

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα χθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup. Όλα χαρακτηρίζουν “ναυάγιο” το χθεσινό αποτέλεσμα 

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα χθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup. Όλα χαρακτηρίζουν “ναυάγιο” το χθεσινό αποτέλεσμα αφού καμιά λύση δεν δόθηκε από τους δανειστές μας για το θέμα του χρέους που η κυβέρνηση το είχε αναγάγει σε μείζον όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Πρώτο αντέδρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου με ανακοίνωσή του επισημαίνει το “αδιέξοδο” των διαπραγματεύσεων. 

ΝΔ: Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες. Καιρός να πέσει η αυλαία

«Η Κυβέρνηση, επί μήνες, καθυστέρησε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Έριξε ξανά την οικονομία σε ύφεση και φόρτωσε σε όλους τους Έλληνες το τέταρτο Μνημόνιο και νέα, επώδυνα μέτρα λιτότητας, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 14,2 δις ευρώ.

Έφτασε στο σημείο ο κ. Τσίπρας, την προηγούμενη εβδομάδα, για να περάσει τα σκληρά μέτρα στους πολίτες και τους βουλευτές του, να πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε μια πολύ καλή, οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους. Δυστυχώς, χθες αποδείχτηκε ότι έλεγε, άλλη μια φορά, ψέματα.

Με την ανικανότητά του, έχει μετατρέψει στο θέμα του χρέους το αυτονόητο, που είχε πετύχει η χώρα το 2012, σε ζητούμενο.

Χθες, είχαμε ακόμα ένα Eurogroup χωρίς συμφωνία. Ούτε για το χρέος. Ούτε για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. 
 Ούτε καν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση κάποιας δόσης!

Τελικά, το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης είναι η περικοπή συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου για όλους, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και πολλά χρόνια λιτότητας με εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες. Καιρός να πέσει η αυλαία». καταλήγει η ΝΔ.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η επικεφαλής της Φώφη Γεννηματά τόνισε την υποχωρητικότητα του πρωθυπουργού στο θέμα του χρέους έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. 

Γεννηματά: Η κυβέρνηση έκανε τη χώρα παιχνίδι στα χέρια των δανειστών

«Δεν έκλεισαν ούτε την αξιολόγηση, ούτε  αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης. Οι πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Ο κ.Τσίπρας αντί να τηρήσει εθνική γραμμή για το χρέος συνεχίζει τη γραμμή υποχωρητικότητας απέναντι στους δανειστές. Στο χθεσινό Eurogroup η χώρα μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών» αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή της η κυρία Γεννηματά.  

Και προσθέτει: «Αντί να ξεκινούν από το κεκτημένο του 2012 δεσμεύουν τη χώρα με στόχους για διαρκή λιτότητα και επιτροπεία μέχρι το 2060». 

Επισημαίνει ακόμη ότι «δεν έκλεισαν ούτε την αξιολόγηση , ούτε  αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης. Οι πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του». 

«Δυστυχώς παρατείνεται η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες. Οι πολίτες όμως τους έχουν καταλάβει και η απάντησή τους θα είναι σκληρή» καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του το Ποτάμι υπογραμμίζει πως είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη το μη κλείσιμο της αξιολόγησης στο χθεσινό Eurogroup. 

Ποτάμι: Ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε την διαπραγμάτευση και αυτό δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης

«Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να φθάσουμε κοντά στις γερμανικές εκλογές, γεγονός που, όπως είχαμε προειδοποιήσει, δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης. Η ελληνική κυβέρνηση που περιμένει τη συμφωνία Σόϊμπλε-ΔΝΤ, αποδείχθηκε γι’ άλλη μια φορά ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου καλλιεργώντας υπεραισιόδοξα σενάρια» επισημαίνει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι «στην υπόθεση του χρέους είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση. Δεν είναι όλα κομματικά παιγνίδια. Οι ρυθμίσεις θα δεσμεύσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Τα σενάρια -τέλος – που συζητούνται για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060, θα αλυσοδέσουν τη χώρα σε βαριά λιτότητα διαρκείας και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά». καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού. 

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για ναυάγιο στο χθεσινό Eurogroup

Αυγενάκης: Το μόνο που κατάφερε ο κ. Τσίπρας ήταν ακόμα ένα Eurogroup-ναυάγιο

«Ένα ακόμα Eurogroup αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, ένα ακόμα Eurogroup που  διαψεύδει τον κ. Τσίπρα για πολύ καλή συμφωνία και οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους. Το μόνο που κατάφερε ο κ. Τσίπρας ήταν ακόμα ένα Eurogroup-ναυάγιο και μάλιστα χωρίς συμφωνία. Καμία συμφωνία για το χρέος, καμία συμφωνία για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., χωρίς κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και χωρίς την εκταμίευση κάποιας δόσης!  Με την μνημειώδη ανικανότητά του ο κ. Τσίπρας κατάφερε  να μετατρέψει ακόμη και το αυτονόητο θέμα του χρέους, που είχε πετύχει η χώρα το 2012, σε ζητούμενο. Το μόνο που κατάφερε η Κυβέρνηση είναι με το 4ο Μνημόνιο που ψήφισε να εγγυηθεί μια μακρά περίοδο σκληρής λιτότητας με περικοπές συντάξεων, οριζόντια μείωση του αφορολογήτου, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, πολλά χρόνια λιτότητας με εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα και την εσαεί εξάρτηση της χώρας από αχρείαστα μέτρα και έξωθεν επιτροπεία». 

Την θέση ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι προαπαιτούμενο για την ρύθμιση του χρέους διατυπώνει το ΚΚΕ.

 KKE:Μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή του ελληνικού χρέους

«Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει τη ρύθμιση του χρέους ως άλλοθι για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και ότι η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το προαπαιτούμενο και για την όποια ρύθμιση του χρέους και την όποια ανάκαμψη της οικονομίας» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Μοναδικοί ωφελημένοι από τη ρύθμιση του χρέους θα είναι όσοι ευθύνονται και για τη διόγκωσή του, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. 
Για τον λαό, που δεν ευθύνεται στο ελάχιστο, μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας και συγκρουστεί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ
» τονίζει το ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο χθεσινό Eurogroup εμφανίστηκε και ο πρόεδρος  της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Θανάσης Θεοχαρόπουλος 

Θεοχαρόπουλος: Είχε πει ο Τσίπρας ότι θα φορούσε γραβάτα, αλλά τελικά έβγαλε και το σακάκι

“Έπρεπε να είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση την αναδιάρθρωση του χρέους, πριν ψηφιστούν τα μέτρα. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης.  Η κυβέρνηση ήταν ουσιαστικά θεατής, από τη στιγμή που ψήφισε απαράδεκτα μέτρα, χωρίς καν να έχει πάρει την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσε Στις διαπραγματεύσεις δεν μπορείς να τα δίνεις όλα, χωρίς να παίρνεις τίποτα. Έπρεπε εγκαίρως να υπάρξει μια συνολική διαπραγμάτευση, πακέτο, όχι να ψηφιστούν κάποια μέτρα και στη συνέχεια να διαπραγματευθούν το χρέος. Έκαναν το ίδιο λάθος με αυτό που έκανε ο Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο του 2015, όπου έκανε τετράμηνη συμφωνία χωρίς να πάρει χρήματα.  Η κυβέρνηση συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 5 έτη, στοιχείο που αποτελεί υπονόμευση της δυνατότητας εξόδου της χώρας από την κρίση.  Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο καλά πάνε τα πράγματα, εγώ δεν μπορώ να πιστέψω πόσο άσχημα πήγαν τα πράγματα για τον ελληνικό λαό. Είχε πει ότι θα φορούσε γραβάτα, αλλά τελικά έβγαλε και το σακάκι σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν σημαντικές ευθύνες της τρόικα, διαχρονικά. Για τα μέτρα δογματικής λιτότητας βεβαίως και ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση που δεν παρουσιάζει ένα άλλο μίγμα πολιτικής με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχει αυταπάτες, αλλά συνομολογεί η τρόικα μια πολιτική που οδηγεί στην κρίση” καταλήγει ο κ. Θεοχαρόπουλος. 


σχετικα αρθρα