current views are: 11

23 Μαΐου 2017
Δημοσίευση15:30

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τσίπρας με Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν

Πληροφορίες του Newpost: «Κλείδωσε» συνάντηση με τον Έντι Ράμα

Δημοσίευση 15:30’

Πληροφορίες του Newpost: «Κλείδωσε» συνάντηση με τον Έντι Ράμα

Με τη συνολική συμφωνία να εκκρεμεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις παράλληλες επαφές, σε μια προσπάθεια  να «ξεκλειδώσει» κομμάτια του «παζλ» για το χρέος, αλλά και να ενδυναμώσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

Μπορεί η ατζέντα και το πρόγραμμα της ετήσιας Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, να είναι βαριά, όμως ο πρωθυπουργός στο περιθώριο των εργασιών θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλούς ομoλόγους του.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο γεγονός ότι μεθαύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με τον Ντόναλντ Τραμπ. Χωρίς να προεξοφλείται από το κυβερνητικό στρατόπεδο καμία συνάντηση ή τετ α τετ, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ «θα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωριστούν και να  “κινηθεί” περαιτέρω η διατλαντική σχέση». Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει εάν οι συνθήκες και η πορεία των συζητήσεων επιτρέψουν σε Τραμπ  και Τσίπρα να αναπτύξουν αρκετά ζητήματα ή να αρκεστούν μόνο σε κάποιες πρώτες «αναγνωριστικές» κουβέντες.

Μετά το χθεσινό τηλεφώνημα και τη κοινή διαπίστωση για ανάγκη επίτευξης συνολικής συμφωνίας, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά τον Εμανουέλ Μακρόν. Ανάμεσα στους αρχηγούς των 28 κρατών – μελών που διοικούν την Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία για μια σειρά από επαφές, ανάμεσα σε αυτές και με την Άνγκελα Μέρκελ. Πιθανό τετ α τετ των δυο ηγετών θα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πραγματοποιηθεί μετά το Eurogroup.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν ξανά στον ίδιο χώρο και ενδεχομένως να υπάρξει άλλη μια συζήτηση για τα «καυτά» ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

Ραντεβού Τσίπρα – Ράμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, έχει ήδη κλείσει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Αυτή είναι μια συνάντηση που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βαλκανικών επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα. Αναμένεται να υπογραμμιστεί η ανάγκη επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δυο χώρες πάντα στο πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αναγνώρισης των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας .

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στις 31 Μαΐου ο Κροάτης αντιπρόεδρος θα βρεθεί στην Αθήνα, ενώ στις 30 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ντουμπρόβνικ για να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Σύνοδο. Στα μέσα Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν επαφές και με τη Σερβία.  Η εντατικοποίηση των επαφών του πρωθυπουργού στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα και τις Νατοϊκές δυνάμεις.

Η ετήσια Σύνοδος του ΝΑΤΟ – Τι θα πει ο Τσίπρας

Ο αμυντικός προϋπολογισμός, αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ISIS αναμένεται να κυριαρχήσουν στο δείπνο εργασίας, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 18.45 και να ολοκληρωθεί στις 21.30. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται στις 17.15 ειδικοί χαιρετισμοί του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr,  από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, που θα συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά, θα τεθεί σε πρώτη φάση η επιχειρησιακή δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό και ο αποτρεπτικός του ρόλος. Ο πρωθυπουργός θα αναλύσει ποια είναι η ελληνική προσέγγιση για τα θέματα ασφαλείας, τη σημασία του διεθνούς δικαίου, τη προσέγγιση που πρέπει να υπάρξει με τη Ρωσία, αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.


σχετικα αρθρα