Ιδιαίτερα σκληρή θα είναι το προσεχές διάστημα η κριτική της ΝΔ για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής τακτικής όσον αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης. 

Όπως τονίζουν πηγές της Πειραιώς στο newpost.gr " η κυβέρνηση είπε ΝΑΙ σε όλα και της είπαν ΟΧΙ σε όλα στο Eurogroup της 22ας Μαίου" 

Σημειώνουν με νόημα ότι δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ούτε για την εκταμίευση της δόσης ούτε φυσικά για το χρέος και πολλώ δε μάλλον ούτε για την ενταξή  μας στην ποσοτική χαλάρωση.

Στην ΝΔ μένουν ιδιαίτερα στην επιλογή της κυβέρνησης  όπως λένε: "να φορτώσει με μεγάλα πλεονάσματα τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2022 χωρίς κανένα αντάλλαγμα για το χρέος".

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης  συνεχίζει τις περιοδείες του ανά τη χώρα θέλοντας από την μία να φωτίσει τις σκοτεινές πλευρές, όπως λέει, της συμφωνίας κυβέρνησης- δανειστών και από την άλλη να ενημερώσει τους πολίτες για τις θέσεις του κόμματός του

Να θυμίσουμε πως από  χθες το απόγευμα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί  ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χωρο στην Αμφίπολη όπου τόνισε την υποστήριξη της ΝΔ στην ανασκαφή, η οποία όπως είπε κακώς έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους της ανασκαφής από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν ο γραμματέας της Π.Ε. του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας ΓκιουλέκαςΈλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παππάς, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος.

Αμέσως μετά την ξενάγηση του έκανε την εξής δήλωση: 

 «Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να επισκεφθώ σήμερα την Αμφίπολη και με πολύ μεγάλη συγκίνηση, είδα ένα πολύ σπάνιο, ένα μοναδικό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας.

Θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι, δυστυχώς, η ανασκαφή αυτή της Αμφίπολης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να συμβαίνει, όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το μνημείο αυτό είναι ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι ένα μνημείο το οποίο αναδείχθηκε, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και, βέβαια, να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο αυτό να καταστεί, το συντομότερο δυνατόν, επισκέψιμο. Είναι ένα μνημείο το οποίο, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μνημείο το οποίο από μόνο του θα δώσει ζωή και θα παράγει πλούτο για αυτήν την πολύ όμορφη γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα. Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Και, βέβαια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας: τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». 

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ έκατσε σε καφενείο  του χωριού  Μεσολακκιά όπου συνομίλησε με τους κατοίκους : "θα παρακολουθώ με προσωπικό ενδιαφέρον την πορεία της ανασκαφής" ενώ  σημείωσε ότι μόλις ο χώρος γίνει προσβάσιμος θα ενισχυθεί ο τουρισμός ολόκληρης της περιοχής.

Φεύγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με νόημα: "Σύντομα ελπίζω να επιστρέψω με άλλη ιδιότητα