current views are: 14

25 Μαΐου 2017
Δημοσίευση10:16

Μητσοτάκης: Κανένας προγραμματισμός για την παιδεία

Παρέμβαση στη Βουλή για θέματα Παιδείας έκανε σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για ”προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού”. 

Δημοσίευση 10:16’

Παρέμβαση στη Βουλή για θέματα Παιδείας έκανε σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για ”προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού”. 

Παρέμβαση στη Βουλή για θέματα Παιδείας έκανε σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για ”προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού”. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ”βραχυπρόθεσμα είναι αναμφίβολα είναι το βασικό πεδίο η οικονομία, αλλά μακροπρόθεσμα ο ρόλος της παιδείας είναι καθοριστικός. Τον Σεπτέμβριο του 2016 προκάλεσαμε μια προ ημερησίας διάταξης συζήτησης με θέμα την παιδεία. Τότε είχα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται πειράματα με το μέλλον των παιδιών μας. Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας. Δεν έχετε κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για το πως θα προχωρήσει η Παιδεία”.

‘Οπως τόνισε ”σε δύο χρόνια έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί με τον έναν να αναιρεί τις επιλογές του προκατόχου του. Καθένας από αυτούς κάνει τη δική του πολιτική σε βάρος της παιδείας.Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη προχειρότητα. Δεν υπάρχει κανένας κεντρικός προγραμματισμός”.

Πρόσθεσε, επίσης ότι ”η κατάργηση των Πανελληνίων ανακοινώνεται με φιέστα από τον Πρωθυπουργό και την επόμενη μέρα ο υπουργός λέει ότι δεν ξέρει πως θα γίνει αυτό.Αυτό δεν είναι κυβέρνηση είναι πολιτικός στρατός ατάκτων. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένας κρίκος σε μια σπασμένη αλυσίδα προχειρότητας. Η κυβέρνηση που υποσχέθηκε ότι θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος έχει γράψει βιβλίο με τις αντισυνταγματικές τροπολογίες”.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ ”Η κυβέρνηση που είπε ότι θα εφαρμόζει κάθε λέξη του συντάγματος, έχει γράψει βιβλία με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.
 Αποτελεί πάγια πρακτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας να καλείται η ολομέλεια να μαζέψει πασαλείμματα κυβέρνησης όταν κρίνονται αντισυνταγματικά”.

”Σήμερα μιλάμε για την επιλογή διευθυντών, πάτε να το περάσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Υπάρχει ουσία, μας οδηγεί πολλά βήματα πίσω. Πίσω στην επετηρίδα, πίσω στις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις που δεν παίρνουν υπόψη τις δεξιότητες και τα πτυχία. Είναι δυνατόν την εποχή που μεταπηδούμε στο ψηφιακό σχολείο να μην έχει ο διευθυντής γνώσεις πληροφορικής;’‘ αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. 

Μιλώντας, επίσης, για τις συνεντεύξεις για την επιλογή των διευθυντών τόνισε ότι ”βεβαίως και χρειαζόμαστε συνεντεύξεις, αλλά να είναι δομημένες και σοβαρές και να μην είναι η αφορμή η διοίκηση να επιλέξει αυτούς που προτιμά και όχι αυτούς που αξίζουν”.

Όπως επίσης υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης : ”Το κράτος δεν σας ανήκει, δεν ανήκει σε κανένα, ανήκει στους πολίτες, τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα, οι θεσμοί δεν είναι τόσο αδύναμοι όσο νομίζετε, η ΝΔ έχει και όραμα και σχέδιο από την Παιδεία, αυτονομία, αξιολόγηση, διαφάνεια, θα ξαναφτιάξουμε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με πυρήνα το ελεύθερο σχολείο. Και στο εγχείρημα αυτό οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Στα σχολεία παράγεται η γνώση όχι στις διευθύνσεις της γραφειοκρατίας”.

Συμπλήρωσε, επιπρόσθετα ότι ”η επιλογή των διευθυντών θα πρέπει να γίνεται με βέλτιστες πρακτικές, όπως είχα καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, πως θα πρέπει να επιλέγονται, θα τις επαναλάβω για να ακούσει η κοινωνία ότι και στην Παιδεία έχουμε εναλλακτικό δρόμο…Αξιοκρατία, αποκομματικοποίηση της εκπαίδευσης και συνολικά της δημόσιας διοίκησης προτεραιότητα. Η επιλογή των 13 περιφερειακών διευθυντών από ΑΣΕΠ και διευθυντής σχολείου όχι μόνο σε τυπικά καθήκοντα, να μετέχει σε αξιολόγηση καθηγητών και σε αυτοαξιολόγηση δομής” .

Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι ”δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση την εμπειρία στην εκπαίδευση, είναι μεγάλο προσόν, αλλά όχι το μοναδικό προσόν Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Να αποφασίσουμε τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας και να μπορούν να προχωρήσουν σε ένα κόσμο που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και το θέμα του Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα λέγοντας ”μόνο ως φάρσα μπορώ να εκλάβω την στάση των ΑΝΕΛ. Θα μπορούσα να δεχθώ τα επιχειρήματά σας, αλλά θα διαφωνήσω στο ζήτημα χρηματοδότησης, επιτρέπει και σε αλλοδαπούς να το χρηματοδοτήσουν και πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για να διασφαλίσουμε την πηγή και την προέλευσης χρηματοδότησης. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Να αποσύρετε τη σχετική διάταξη, να την ξαναδείτε και να την ξαναφέρετε για να επεκτείνεται και στον έλεγχο πηγών χρηματοδότησης του τεμένους”.

 

 

 


σχετικα αρθρα