current views are: 4

25 Μαΐου 2017
Δημοσίευση12:11

Τζανακόπουλος: Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που απέρριψε την πρόταση στο τελευταίο Eurogroup

Διευκρινίσεις για όσα συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup και δεν υπήρξε συμφωνία έδωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η ελληνική κυβέρνηση που απέρριψε την πρόταση”. 

Δημοσίευση 12:11’

Διευκρινίσεις για όσα συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup και δεν υπήρξε συμφωνία έδωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η ελληνική κυβέρνηση που απέρριψε την πρόταση”. 

Διευκρινίσεις για όσα συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup και δεν υπήρξε συμφωνία έδωδσε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η ελληνική κυβέρνηση που απέρριψε την πρόταση”. 

«Στο Eurogroup υπήρξε μια πρόταση από την πλευρά των δανειστών η οποία εμπεριείχε ένα αρκετά σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που κατέληγε σε απομείωση του χρέους αρκετά υψηλή. Η είδηση η οποία αναπαράχθηκε ότι η πρόταση αυτή δεν είχε τίποτε άλλο παρά μόνο μια δέσμευση για την εκταμίευση της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν πλήρως ανακριβής. Θα μου πείτε τότε για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αυτή την πρόταση; Δεν ήταν μόνο η ελληνική κυβέρνηση η οποία έκρινε ότι αυτή η πρόταση δεν είναι αποδεκτή. Ήταν και μια σειρά από άλλες χώρες, αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί οι οποίοι είπαν κάτι πάρα πολύ απλό: Ότι, βεβαίως, ο προσδιορισμός αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι καλοδεχούμενος, ότι μπορούμε να συζητήσουμε στη βάση αυτού που προτείνεται για να βρούμε μια λύση σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όμως, το βασικό πρόβλημα τη Δευτέρα ήταν ότι αυτή τη λύση δεν την αποδεχόταν το ΔΝΤ. Και αυτό το οποίο θα συνέβαινε ήταν ότι θα έκλεινε το Eurogroup με έναν προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ο οποίος δεν θα γινόταν αποδεκτός από την πλευρά του ΔΝΤ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα μετατίθετο το πρόβλημα για μετά το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά όχι τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στη συζήτηση. Και είναι ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι απαιτούμε και δικαιούμαστε μια καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Όπως τόνισε «δεν αρκεί να πάρουμε μια θετική ρύθμιση για το χρέος. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια σαφής επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η οποία παραμένει ανοιχτή από τον Αύγουστο του 2015. Κι αυτό δημιουργεί πραγματικά μεγάλες αβεβαιότητες. Εμείς επιμένουμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση και ως προς την ουσία των ζητημάτων, δηλαδή το χρέος, αλλά και ως προς τις διαδικασίες, δηλαδή τη συμμετοχή ή μη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε διότι από τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές χρήματος» και προσέθεσε: «Αυτός είναι διακηρυγμένος στόχος και του τρέχοντος προγράμματος και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.Νομίζετε ότι η Ευρώπη θέλει να πάρει στις πλάτες της άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης; Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη για να οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία του ελληνικού προγράμματος; Σας λέω, λοιπόν ότι κανένας δεν δουλεύει προς αυτή τη κατεύθυνση. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια καθαρή λύση στις 15 Ιουνίου, κι αυτό γιατί μία συνολική λύση αυτή τη στιγμή θα έχει άμεσες επιδράσεις και στους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στην ανεργία και το βασικό ζήτημα είναι ακριβώς η διαχείριση της ανάπτυξης αυτής. Δηλαδή, το αν και κατά πόσο θα διαχυθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές».

Σε ερώτηση αν ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα για το 2019 και το 2020 αν δεν υπάρξει και ρύθμιση για το χρέος, απάντησε: «Έχουμε πει και αυτό δεν το παίρνουμε σε καμία περίπτωση πίσω ότι εάν δεν εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και τα μέτρα αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020. Η πολιτική αυτή δέσμευση ισχύει, χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς κανέναν αστερίσκο».

Για το θέμα της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό είπε ότι εφόσον υπάρχει ένα κλίμα εμπέδωσης της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, τότε υπάρχουν στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Έχουμε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία ήδη τρέχουν και είναι η πρώτη φορά μέσα στην επταετία που τρέχουν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας», σημείωσε.

 


σχετικα αρθρα