current views are: 4

29 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:05

Σκληρό «πόκερ» για το χρέος: Λύση στις 15 Ιουνίου ή στη Σύνοδο Κορυφής αναζητά το Μαξίμου

Την πολιτική απόφαση, που είτε θα συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του μεσοπρόθεσμου χρέους με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είτε θα δίνει το σήμα για την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ψάχνει το Μαξίμου.

Δημοσίευση 04:05’

Την πολιτική απόφαση, που είτε θα συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του μεσοπρόθεσμου χρέους με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είτε θα δίνει το σήμα για την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ψάχνει το Μαξίμου.

Την πολιτική απόφαση, που είτε θα συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του μεσοπρόθεσμου χρέους με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είτε θα δίνει το σήμα για την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ψάχνει το Μαξίμου

Η κατάσταση γι’ άλλη μια φορά είναι πολύπλοκη και όσο και αν τα τηλέφωνα τα επόμενα 24ωρα «πάρουν φωτιά», το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή θέληση που θα δείξουν το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον. Σε αυτή τη φάση ακόμα και οι χώρες – σύμμαχοι  που  στάθηκαν στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο τελευταίο Eurogroup, δεν φαίνεται να είναι αρκετές.

Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr και επιβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84»,  αν δεν βρεθεί λύση και στο επερχόμενο Eurogroup, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22-23 Ιουνίου.

Σκληρό «πόκερ» για το χρέος

Μετά την ψήφιση όλων των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που μετ’ επιτάσεως ζητούσε το ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά αισθάνθηκε «αδειασμένη», καθώς οι υποχωρήσεις που έκανε είχαν ως μοναδικό στόχο το Ταμείο να συντάξει ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους που θα άνοιγε το δρόμο προς το QE.

Στην κυβέρνηση νιώθουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το καλό κλίμα που άρχισε να διαμορφώνεται από την ψήφιση της συμφωνίας, τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικοινωνικό επίπεδο. Το μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται στο  πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι αν σε 17 ημέρες από τώρα θα υπάρχει καλύτερη εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι του Eurogroup. Η μετάθεση του χρέους για μετά τις Γερμανικές εκλογές ικανοποιεί τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ, που μπορεί να μπει στο πρόγραμμα, μόνο όταν ικανοποιηθεί το θέμα του χρέους.

Τόμσεν και Σόιμπλε βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στα απόλυτα άκρα, όμως η «γεφύρωση» των διαφορών μέσω της πρότασης που παρουσιάστηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι, πλέον, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ανέβαλε την «πρόβα γραβάτας» του πρωθυπουργού, στην καλύτερη περίπτωση για τις 15 Ιουνίου.

Πιο αισιόδοξα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν σε συζητήσεις με το newpost.gr πως Γερμανία και ΔΝΤ ασκούν την τελευταία μεγάλη πίεση, προκειμένου να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν. «Το έχουμε ξαναδεί το έργο» τόνιζαν χαρακτηριστικά εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δε συμμερίστηκαν τους αισιόδοξους τόνους του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά προτίμησαν να «κρατήσουν μικρό καλάθι».

Τα «κλειδιά» στον Ντράγκι

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν ήδη να βρουν τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό, που θα διευκολύνει τον Μάριο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πιθανότατα αυτό να μπορούσε να γίνει και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κανείς όμως από την Ηρώδου Αττικού δεν αισθάνεται ασφαλής πως η κατάληξη θα είναι θετική σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς η πίεση προς τον Ντράγκι θα είναι μεγάλη. Η διαφοροποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με το QE  δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα. 

Πηγές που γνωρίζουν καλά τις διαβουλεύσεις που γίνονται, σημείωναν πως σε μια τέτοια περίπτωση οι διατυπώσεις για το χρέος θα είναι καταλυτικές για τις τελικές αποφάσεις.

«Κλειδί» για πολλούς θα αποτελέσει η επιμήκυνση των λήξεων που θα αποφασιστούν στο Λουξεμβούργο, προκειμένου ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης να πει το τελικό «ναι» και να λυτρώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από μια ακόμα δύσκολη επιστροφή στην Ελλάδα. Η πρόταση που απορρίφθηκε φαίνεται πως περιελάμβανε επιμήκυνση των ωριμάνσεων του χρέους  και της περιόδου χάριτος  στα 15 χρόνια. Στα θετικά η ελληνική πλευρά καταγράφει και τη συζήτηση που έγινε για την επιστροφή στην χώρα των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν.

Υπουργικό, συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και ο Μακρόν στην Ελλάδα

Ο Ιούνιος έτσι και αλλιώς θα είναι θερμός για την κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να μην αποκλείεται να συγκαλέσει ακόμα και υπουργικό συμβούλιο στο βαθμό που υπάρχει η δέσμευση του πως το κεντρικό κυβερνητικό όργανο θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα.

Η επικοινωνιακή διαχείριση και στο εσωτερικό θεωρείται πολύ σημαντική για την κυβέρνηση τη στιγμή που η ανησυχία για το ζήτημα του χρέους είναι έκδηλη. Εκτός και αν σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, επιλεγεί η συνολική ενημέρωση στους υπεύθυνους των χαρτοφυλακίων να γίνει μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 15 του μήνα.

Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος και των συνεχόμενων ταξιδιών του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει και ο καθιερωμένος «πρωινός καφές» στο Μαξίμου.

Χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο, δεν αποκλείεται τον Ιούνιο να επισκεφτεί τη χώρα μας και ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά το πρώτο τετ α τετ που είχαν στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Πέμπτη.

Είναι σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου αυτό το οποίο θα προτιμούσαν είναι να υπάρξει ένα πνεύμα εθνικής ομοψυχίας για το ζήτημα του χρέους, αν και κάτι τέτοιο καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να καταστεί εφικτό ακόμα και αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο newpost.gr.


σχετικα αρθρα