current views are: 11

30 Μαΐου 2017
Δημοσίευση09:32

Βενιζέλος στο «Ακραίως»: Όλα όσα περίμενε η κυβέρνηση για το χρέος έχουν ανατραπεί

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο ”Ακραίως” στους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο στον ΣΚΑΪ. 

Δημοσίευση 09:32’

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο ”Ακραίως” στους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο στον ΣΚΑΪ. 

Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και στην επίλυση του θέματος του χρέους εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο “Ακραίως” στους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο: “Δεν σας κάνει εντύπωση η κυβέρνηση δεν διατυπώνει πρόταση για το χρέος; Δεν έχει γιατί όσα είχε αναφέρει για το χρέος, έχουν ανατραπεί. Δήθεν διαπραγματεύεται, αλλά δεν μας έχει πει ποτέ τι ζητάει και περιμένει από τους άλλους να διαπραγματεύονται. ‘Ελεγε ότι έπρεπε να διαγράψει το χρέος, να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες. Τώρα λέει ότι αυτό που έγινε το 2012 πρέπει να συμπληρωθεί. Αυτό το λέει με δυνατή φωνή τους τελευταίους μήνες, αφού η ίδια έχει ανατρέψει όσα έχουν γίνει για το χρέος”. 

Όπως επίσης τόνισε σε σχέση με την διαπραγμάτευση, “είναι πολύ αργά για το πακέτο και η κυβέρνηση τώρα εμφανίζεται ως ντροπαλή παρθένα, περιμένοντας το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ΔΝΤ – Γερμανίας. Εκανε την επιλογή να πάει σε πολύ υψηλά πλεονάσματα από το 2016. Έχει στραγγαλίσει την οικονομία, έχει απομυζήσει όλη τη ρευστότητα. Η χώρα υπό συνθήκες μπορεί να πετύχει.Την έχουν δέσει χειροπόδαρα και αυτό στρέφεται εις βάρος των ευαίσθητων στρωμάτων”. 

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε αναφορικά με τα “λάθη της κυβέρνησης ότι “πρόκειται για μία ιστορική, ας το πούμε έτσι, καταστροφή που έχει επέλθει λόγω ιδεοληψίας.  Δηλαδή τι έλεγε η Κυβέρνηση;  Έλεγε ως αντιπολίτευση- οι αντιμνημονιακές δυνάμεις σύσσωμες-ότι έπρεπε να έχουμε διαγράψει το χρέος, να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ότι έπρεπε να γίνει μία διεθνής διάσκεψη η οποία να μας χαρίσει το χρέος, ότι μας συμπεριφέρονται τοκογλυφικά οι Ευρωπαίοι και, ας το πούμε έτσι, θησαυρίζουν εις βάρος μας. Και τώρα τι λέει η Κυβέρνηση;  Η Κυβέρνηση λέει, «αυτό που έγινε το 2012, το ονομαστικό κούρεμα και η μεγάλη αναδιάρθρωση είναι εξαιρετικά καλό, το υπερασπίζομαι, πρέπει να συμπληρωθεί και ζητάω να συμπληρωθεί όπως έχει συμφωνηθεί το 2012».  Λοιπόν, αυτό όμως το λέει το 2017, το λέει από τον Ιούλιο του 2015, αλλά το λέει με δυνατή φωνή τους τελευταίους μήνες, αφού η ίδια έχει αντιστρέψει τη δυναμική του χρέους. Δηλαδή αν δείτε τις αναλύσεις και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ESM πριν τον Ιούλιο του 2015 και μετά τον Ιούλιο του 2015, θα δείτε πώς άλλαξαν τραγικά οι καμπύλες”. 

Την ίδια στιγμή διευκρίνισε, απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το πακέτο “Σόιμπλε” σημείωσε ότι “εδώ που φτάσαμε πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρουμε τις δόσεις. Και στην συνέχεια να πάρει κάποια στιγμή λύση για το χρέος. Όμως πηγαίνει ξυπόλητη στα αγκάθια. Είμαστε κοντά στο να πάρουμε την δεύτερη αξιολόγηση αφού χάσαμε μια ολόκληρη χρονιά. Και έχουμε χάσει σχεδόν τρία χρόνια. Τώρα κάνουμε μια δραματική οπισθοχώρηση. Δεύτερη κρίση μέσα στην κρίση”.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν πάρουμε την αξιολόγηση λύνουμε το ταμειακό μας πρόβλημα. Το θέμα είναι να περάσουμε σε άλλη φάση, να ανακάμψει η οικονομία. Να γυρίσουν οι καταθέσεις, να αυξηθεί η κατανάλωση, να πάμε πέραν του τουρισμού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμπιστοσύνη και χωρίς τραπεζικό σύστημα». 

Σε σχέση με τον Λουκά Παπαδήμο και το τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Πέμπτης, επίσης ανέφερε: “Ημουν συμπτωματικά ο πρώτος που έσπευσε στον Ευαγγελισμό. Ήμουν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Επί πέντε μήνες διανύσαμε πολύ δύσκολη φάση. Δυστυχώς το τέρας της τρομοκρατίας είναι πάντα σε λανθάνουσα κατάσταση και το είδαμε να εκδηλώνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.  

Ερωτώμενος, παράλληλα για το “βαθύ διχασμό” που έχει επέλθει στην ελληνική κοινωνία απάντησε: “Κοιτάξτε, δεν θα εξαλειφθεί όταν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι εμφανίζονται ως υπεύθυνοι αλλά ταυτόχρονα λαϊκίζουν, δημαγωγούν και εκμεταλλεύονται την απόγνωση ή την αδυναμία κατανόησης που έχει ένα τμήμα της κοινωνίας.  Εδώ λένε κάποιοι, υπάρχει η μισή κοινωνία, η οποία νιώθει πιο ασφαλής και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής ανταγωνιστικότητας κι ούτω καθεξής και η άλλη μισή που φοβάται. Η μισή κοινωνία που φοβάται είναι η κοινωνία, η οποία θέλει να προοδεύσει η χώρα, να μείνει στην Ευρώπη, να γίνει ανταγωνιστική, να ανακτήσει τη θέση της.  Η άλλη μισή, θα έλεγα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, είναι δυστυχώς σε μία κατάσταση παρεξήγησης, θεωρεί ότι δεν έχει τι να χάσει, ότι έχει χάσει ό,τι επρόκειτο να χάσει, ότι τίποτα δεν θα γίνει χειρότερο, οπότε γαία πυρί μιχθήτω.  Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η δυστυχία, η φτώχια, η ανέχεια, το αδιέξοδο, η ανεργία, η απώλεια κεκτημένων, εάν διασταυρωθεί με τη χρεοκοπία και με τη διάλυση των θεσμών, γίνεται μία τραγωδία κανονική”.

Καταληκτικά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι “έχει τεράστια διαφορά να υφίστασαι την κρίση οργανωμένα και άλλο να πας σε μια καταστροφή και να γίνεσαι… των “Ψαρών η ολόμαυρη ράχη”.


σχετικα αρθρα