ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «τελευταίο αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Δημοσίευση 31 Μαΐου 2017, 15:46 / Ανανεώθηκε 31 Μαΐου 2017, 19:44
Το «τελευταίο αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Την Πέμπτη στα Χανιά η ταφή του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να πει το τελευταίο αντίο στον Πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην εξόδια ακολουθία. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής επικήδειους εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο γιος του εκλιπόντος, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

H εξόδιος ακολουθία άρχισε δέκα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη κατά σειρά άφιξης, μέλη της κυβέρνησης, πρώην υπουργοί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Να σημειωθεί ότι η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.

Μετά το τέλος της τελετής, η σορός μεταφέρθηκε στην Ελευσίνα, όπου και θα αναχωρήσει με C-130 για τα Χανιά, καθώς αύριο Πέμπτη θα γίνει η ταφή στη γενέτειρα του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Η σορός θα διανυκτερεύσει στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, όπου θα γίνει αγρυπνία και επιμνημόσυνη δέηση, προτού μεταφερθεί στις 15.00 της Πέμπτης στην τελευταία κατοικία στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

Μάλιστα την κατασκευή του τάφου του την είχε επιμεληθεί ο ίδιος όταν ήταν ακόμα εν ζωή.

Κοσμοπλημμύρα στο λαϊκό προσκύνημα

Από το πρωί, εκατοντάδες κόσμου, απλού αλλά και γνωστών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έσπευσε στο λαϊκό προσκύνημα στη σορό του. 

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα έφτασε λίγο μετά τις 7:00 το πρωί η σορός του στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 13:30.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, νέοι μέλη συλλόγων Κρητών από όλη την Αττική βρίσκονται ντυμένοι με παραδοσιακές στολές για να τιμήσουν τη μνήμη του. 

Εν τω μεταξύ, χθες, πάνω από 3.000 πολίτες όλων των ηλικιών επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο για να γράψουν μηνύματα στο βιβλίο συλλυπητηρίων για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου του Κόμματος.

Την ίδια ώρα, περίπου αντίστοιχος αριθμός πολιτών έχει επισκεφθεί το γραφείο του εκλιπόντος στην οδό Αραβαντινού όπου επίσης υπάρχει ανοιχτό βιβλίο συλλυπητηρίων.

Παυλόπουλος: Ηγέτης που άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο

Στις 4 παρακαταθήκες, τις οποίες άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος:

''Από σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περνά στην χορεία των κεκοιμημένων, στην αιωνιότητα, την όποια αιωνιότητα μπορεί να κατακτήσει ένας θνητός κατά τα έργα του. Και για αυτά θα πούμε και θα θυμηθούμε. Τα έργα των μεγάλων φυσιογνωμιών που μας αφήνουν πίσω.

Υπήρξε πραγματικά ένας κορυφαίος ηγέτης. Ηγέτης ο οποίος άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στον τόπο μας για πάνω από 50 χρόνια.Τέσσερις είναι οι παρακαταθήκες που μας άφησε: 

* Υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ήταν αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη. Το απέδειξε στη ζωή του, είτε ο δυνάστης ήταν κατακτητής είτε δικτάτορας. Υπενθύμιζε ότι η δημοκρατία είναι στάση ζωής.
* Αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Υπήρξε ίσως ο τελευταίος μεγάλος κοινοβουλευτικός άνδρας. Ήξερε τι σημαίνει κοινοβούλιο. Ήταν από εκείνος που είχαν χάσει το κοινοβούλιο, σε χρόνια δύσκολα και το υπηρέτησε ως το τέλος. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας. Αγόρευε χωρίς κανένα στόμφο. Είχε πολλά πάντα επιχειρήματα γιαυτά θα τον θυμόμαστε σαν κορυφαίο ρήτορα στη Βουλή.
* Η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν έτσι ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Για να μπορεί η Ελλάδα να έχει λόγο στην Ευρώπη. 
* Η πιο σημαντική και κρίσημη παρακαταθήκη είναι αυτή της ενότητας και της ομόνοιας. Ήξερε περισσότερο από κανέναν το τίμημα του διχασμού. Ιδίως σε δύσκολες στιγμές όπως ο εμφύλιος πόλεμος. Έδειξε με το παράδειγμά του ότι ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τοίχους, αλλά εκείνος που ρίχνει γέφυρες. 
Αυτές οι παρακαταθήκες μας εμπνέουν. Επίσης οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο δρόμος της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη. Εκεί θα πορευτούμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή την Ευρώπη ανήκουμε.

Η Ελλάδα μπορεί μέσα από το όραμά της να συμβάλει στην Ευρώπη. Όλοι πρέπει να ξέρουμε ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει κοντά στη σύζυγό σου Μαρίκα.

Ας είναι ο ίσκιος του Ψηλορείτη στάθμη μέτρης του δικού σου ύψους στην πολιτική ζωή του τόπου''. 

Αναστασιάδης: Πολιτικός που είχε τόλμη να υλοποιεί πολιτικές αγνοώντας το κόστος

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη ''Η γενναιότητα χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Στο μέτωπο της Αλβανίας, με γεναιότητα και χαμόγελο σε όλη την πολιτική του διαδρομή, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο. Στάθηκε με γεναιότητα όρθιος στην ώρα της οικογενειακής τραγωδίας, ζητώντας ενότητα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε την τόλμη να υιοθετεί πολιτικές περιφρονώντας το πολιτικό κόστος. Ηξερε ότι η πατρίδα υπηρετείται με τόλμη και έπαιρνε αποφάσεις με κριτήριο να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα, παρά αρεστός. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην αρμοδιότητα της ιστορίας.

Υλοποίησε πολιτικές που τώρα είναι πανθομολογούμενο ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλά δεινά που τώρα η Ελλάδα ζει. Στήριξες, αγαπητέ μου φίλε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου. Είχες άριστη γνώση όλων των κρίσιμων πτυχών του Κυπριακού, οι σχέσεις σου με όλους του προέδρους της Κύπρου, υπήρξαν εξαίρετες. Δεν θα αποδεχθώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο Ευρωπαϊκή. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων και ως Ελληνας, εκφράζω την απεριόστη αγάπη και θαυμασμό. Ο Κωνσταντίνος είναι από τους πολιτικούς που σκεφτόταν τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές. Ηταν statesman και όχι πολιτικός''. 

Στην συνέχεια του επικήδειου λόγου του, επίσης, δήλωσε: ''Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πολιτεύθηκε πιο μπροστά από την εποχή του και αυτό δεν του αναγνωρίσθηκε.

Τα παιδιά σου θα τηρήσουν τη βαριά παρακαταθήκη που τους άφησες. Κυριάκο, Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα ξέρω ότι είστε περήφανοι για τον πατέρα σας για όσα έκανε για την πατρίδα και την οικογένεια. Η κληρονομιά του αποτελεί για σας τη μεγίστη τιμή και για μας τη μεγίστη ευθύνη για να συνεχίσουμε το δρόμο του. Είχα την υψίστη τιμή να με θεωρείς φίλο σου και με τίμησες με ανιδιοτελή φιλία. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου πρόεδρε...'' 

Mητσοτάκης:  Μας έμαθες να είμαστε αυθεντικοί και υπερήφανοι γιαυτό που είμαστε

Τα δικά του λόγια, μπερδεμένα από παιδικές αναμνήσεις είπε στην Εξόδιο Ακολουθία και ο γιος του εκλιπόντα, Κυριάκος:

''Σου έφτανε να είσαι με την Μαρίκα σου, τον Κοπέρνικο όπως την αποκαλούσες και να βλέπεις το Ακρωτήρι. Στερνή σου επιθυμία ήταν να μην σταλούν στεφάνια στην κηδεία σου αλλά να φυτέψουμε ένα δάσος σε βουνό της Κρήτης.

Είσαι ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Εκπρόσωπος μιας γενιάς για την οποία τίποτα δεν έμεινε αδύνατο ή ακατόρθωτο. Τα λόγια σου σήμερα δεν είναι για να μας θυμίζουν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν. Είχες απόλυτη επίγνωση ότι η ιστορία δεν γράφεται με αν. Το βλέμμα σου ήταν πάντα στραμμένο στο μέλλον.

Το πάράδειγμά σου ήταν οδηγός για όλους μας. Να σεβόμαστε τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι τον διχασμό.
Απλές κουβέντες που ενσταλάχθηκαν σε μια ζωή πολυκύμαντη και συναρπαστική.

Σε ικανοποιούσε που δικαιώθηκες εν ζωή, όμως αυτός δεν σου αρκούσε γιατί ήξερες ότι το κακό που πάλεψες είναι ζωντανός μια ζωή.
Τώρα στη δική μας πλευρά περνά το χρέος να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό.

Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι, εξόριστοι στο Παρίσι να με πηγαίνεις βόλτα με το Μετρό. Είχες τη γεναιότητα να κοντύνεις εσύ, ενώ εγώ μεγάλωνα. 'Οταν τα χρόνια πέρασαν βρήκαμε τη δική μας ισορροπία. Αφήνεις πίσω σου το πιο ωραίο και το πιο σημαντικό: Μια μεγάλη και μια ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα. Ήσουν η κολώνα του σπιτιού μας, ένας βράχος που βρίσκαμε καταφύγιο για τις ανησυχίες μας. 

Μας έμαθες να είμαστε αυθεντικοί και υπερήφανοι γιαυτό που είμαστε. Θα έρθει η ώρα που η γλυκιά σου ανάμνηση θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη μας.
Ολόκληρη η Ελλάδα σήμερα στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη. Ας είναι ελαφρύ το χώμας της κρητικής γης που θα σε σκεπάσει... Καλό σου ταξίδι...