current views are: 13

1 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση14:43

Κι όμως, μπορούσε…

Είχε σκεφτεί να πει όχι στο Μνημόνιο, αλλά δεν το έπραξε για να μην χρεωκοπήσει η χώρα. Τάδε έφη Γιώργος Παπανδρέου (συνέντευξη στον Real Fm).

Δημοσίευση 14:43’
αρθρο-newpost

Είχε σκεφτεί να πει όχι στο Μνημόνιο, αλλά δεν το έπραξε για να μην χρεωκοπήσει η χώρα. Τάδε έφη Γιώργος Παπανδρέου (συνέντευξη στον Real Fm).

Είχε σκεφτεί να πει όχι στο Μνημόνιο, αλλά δεν το έπραξε για να μην χρεoκοπήσει η χώρα. Τάδε έφη Γιώργος Παπανδρέου (συνέντευξη στον Real Fm).

Συγκεκριμένα, είπε ότι υπήρχαν δύο επιλογές ( ανακοίνωση ότι χρεoκοπεί η χώρα ή/και έξοδος από την Ευρωζώνη)  με την  ίδια κατάληξη: την χρεοκοπία. Δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά πρωτίστως για την χώρα, υπήρχε και τρίτη επιλογή την οποία δεν αποτόλμησε: να αρνηθεί το συγκεκριμένο Μνημόνιο, εις ό,τι αφορά την φρικώδη δημοσιονομική πτυχή, και να πει ευθέως στους δανειστές ότι θα θέσει την πρότασή τους υπ όψιν του ελληνικού λαού για να αποφασίσει (δημοψήφισμα).

Οι ανέτοιμοι δανειστές-κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία- αυτομάτως θα βρίσκονταν σε δυσχερή θέση. Πρώτον, διότι ήξεραν ότι οι επιπτώσεις για την οικονομία τους θα ήσαν σημαντικές, καθώς οι τράπεζες τους ήταν φορτωμένες με τοξικά ελληνικά ομόλογα. Επομένως, ουδόλως είναι βέβαιο ότι θα επέμεναν στην άκαμπτη πρότασή τους για το συγκεκριμένο Μνημόνιο.

Δεύτερον, ο συγκλονισμός στην Ευρωζώνη από ενδεχόμενη έξοδο ή χρεοκοπία της Ελλάδος θα ήταν μεγάλος. Και πολύ δύσκολα θα αποφάσιζαν να σπρώξουν τη χώρα μας στον γκρεμό.

Ασφαλώς, ο Γ.Παπανδρέου βρέθηκε σε δυσχερή θέση. Δεν ήταν ώρα για επιπόλαιους χειρισμούς και για «τζάμπα μαγκιές». Μόνο που την ίδια δυσκολία αντιμετώπιζαν και οι δανειστές. Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός τους έλεγε ευθέως ότι «η χώρα μου μπορεί να χρεοκοπήσει, αν επιμείνετε στο δυναστικό Μνημόνιο, αλλά μαζί της θα παρασύρει και σας σε μια πρωτοφανή καταστροφή», είναι αμφίβολο αν ήσαν αδιάλλακτοι και ανελαστικοί.

Όμως, ο Γ.Παπανδρέου δεν τόλμησε. Είτε γιατί δεν είχε μελετήσει όλες τις πτυχές του θέματος- και εμφανίστηκε φοβισμένος και ανέτοιμος -είτε γιατί είχε δεσμευτεί για συμμετοχή του ΔΝΤ και για λύση μέσω Μνημονίου

Όταν συνειδητοποίησε τι συμβαίνει-και τι πρόκειται να υποστεί η χώρα-ήταν αργά. Δεν πρόλαβε να ψελλίσει τη λέξη δημοψήφισμα, και οι δανειστές τον «καθάρισαν» με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί δεν τον είχαν πιά ανάγκη…


σχετικα αρθρα