«Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι υποχρέωση της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας.
Ο εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (ο οποίος υποστήριξε ότι η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα οδηγήσει σε αδιέξοδο στο Κυπριακό και σε πάγωμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων) σημείωσε ότι η Τουρκία "δεν είναι σε θέση ούτε να απειλεί ούτε να εκβιάζει: έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτές.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με αναφορές του Τουρκικού Τύπου ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροσκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Δελαβέκουρας υποστήριξε ότι η εφαρμογή του Πρωτόκολλου της Άγκυρας είναι υποχρέωση για την Τουρκία και πρόσθεσε ότι επιθυμία τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να δουν την Τουρκία να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών - μελών της.

Τέλος, ερωτηθείς για την επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, τόνισε ότι αποτελεί σταθερή επιθυμία και των δυο χωρών, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ο χρόνος πραγματοποιήσής της.