current views are: 9

7 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:44

Η Βουλή τίμησε την μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι αφιερωμένη η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Δημοσίευση 04:44’

Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι αφιερωμένη η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν αφιερωμένη η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που πραγματοποποιείται νωρίτερα. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε επίπεδο προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, που άνοιξε την συνεδρίαση αναφέροντας τα χαρακτηριστικά της πολιτικής προσωπικότητας του πρώην πρωθυπουργού.

   Στην ειδική συνεδρίαση, είναι παρόντες η πολιτική ηγεσία του τόπου, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης ενώ από τα θεωρεία παρακολουθούν την εκδήλωση οι συγγενείς του πρώην πρωθυπουργού.

Τσίπρας: Άφησε έντονο το πολιτικό του στίγμα

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως: «Αποτελεί κοινή ομολογία ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε έντονο το πολιτικό του στίγμα στη μεταπολεμική ζωή της χώρας. Πρόκειται για μία περίοδο αναταραχών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκει πλέον στην Ιστορία. Η Ιστορία δεν κρίνει καταγράφει. Ο Μητσοτάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών».

Ωστόσο επεσήμανε πως: «Για την παράταξη της Αριστεράς υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος».  «Οφείλω να του αναγνωρίσω και να του πιστώσω τους χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αναμφισβήτητα, ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει και συμβολικά μια ιστορική περίοδο για τη χώρα μας». 

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα αναφέρθηκε επίσης στην κυβέρνηση συνασπισμού του 1989-1990, τονίζοντας ότι με την στάση του τότε ο Μητσοτάκης έδωσε ουσιαστικό τέλος στις διαχωριστικές γραμμές του εμφυλίου. Ήταν ένας τολμηρός πολιτικός που δεν δίστασε να αναλάβει μεγάλα πολιτικά ρίσκα, θα τον θυμόμαστε ως έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άντρα και ρήτορα, έναν σημαντικό ηγέτη της παράταξής του που απέφυγε να υιοθετήσει την μισαλλοδοξία ως μέσο προώθησης των σχεδιασμών του, κάτι που αποτελεί παρακαταθήκη για τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος

Πολλές αναφορές στο χθες και το σήμερα περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Για εμάς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πάνω από όλα ο πατέρας, ο παππούς και ο προπάππους. Δεν είναι εύκολο για μια οικογένεια να πενθήσει σε δημόσια θέα. Έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η αναγνώριση της αξίας του από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ιδίως δε από τους πολιτικούς του αντιπάλους.  Επιπροθέτως, γιατί στη μακρά πολιτική του διαδρομή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν επεδίωξε τη δημοφιλία αλλά το σεβασμό του ελληνικού λαού».

«Μετά από σταδιοδρομία πολλών δεκαετιών το πέτυχε, αφού απόλυτος και δίκαιος κριτής είναι πάντα ο χρόνος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έψαχνε το χειροκρότημα, ήθελε όμως την αναγνώριση των επιχειρημάτων του. Έχοντας ζήσει οδυνηρούς διχασμούς, επεδίωκε πάντα τη σύνθεση. Έχοντας αντιμετωπίσει έντονα πάθη, αναζητούσε τη μετριοπάθεια.  Απευθυνόταν περισσότερο στη λογική και λιγότερο στο θυμικό. Ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Στο νου του, ηγέτης είναι αυτός που μπορεί, όταν πρέπει, να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.  Να βλέπει μακριά.  Να διακρίνει αυτό που είναι ουσιώδες και κρίσιμο πίσω και πέρα από τις έριδες και τις αντιπαραθέσεις της στιγμής», επεσήμανε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Για πολλούς είχε γίνει μονότονα κυνικός αλλά η ελληνική κοινωνία ξύπνησε επώδυνα από την εικονική ευδαιμονία. Ουδείς γνωρίζει πια θα ήταν η πορεία της χώρας αν είχε κυβερνήσει περισσότερα χρόνια». «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος», τόνισε.  

Γεννηματά: Δεν έπαψε ποτέ να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη

Με θερμά συλλυπητήρια, προσωπικά και εκ μέρους της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άρχισε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας πως η συζήτηση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς «είναι νωπό το χώμα που σκεπάζει τη σορό του. Και αυτό επιβάλλει ιδιαίτερα ειλικρινή σεβασμό και στοιχειώδη ευαισθησία».

«Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει» είπε και πρόσθεσε: «Αποτελεί δική μου εκτίμηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς». «Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα , τη σημαντική παρουσία του στην Βουλή και την αποφασιστικότητά του στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων», τόνισε.

«Η κυβέρνηση Ν.Δ 1990-1993 της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός άσκησε μια πολιτική που είχε σαφές πρόσημο, συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτελέσματα. Η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις Κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιταχθήκαμε στην λογική της βίαιης προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας και της Κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους. Και ήρθαμε τέλος σε ευθεία αντιπαράθεση με την μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989 όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο. Μια καθαρά πολιτική δίωξη, που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό» είπε η Φώφη Γεννηματά.

«Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος. Ανεξάρτητα από την κριτική άποψη για τις επιλογές και τις πολιτικές που ακολούθησε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη», συμπλήρωσε. 

Κουτσούμπας: « Το ΚΚΕ αναγνωρίζει το Μητσοτάκη ως μεγάλο αντίπαλο με καθαρό λόγο»

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τον Μητσοτάκη με βάση αντικειμενικά δεδομένα όπως κάνει με κάθε αντίπαλό του. Κάποιοι μερικές φορές μας κατηγορούν ότι είμαστε σκληροί και ισοπεδωτικοί στους αντιπάλους μας. Κάποιοι άλλοι λένε, το αντίθετο, ότι μπορεί να υπάρχει και μορατόριουμ μεταξύ μας. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Ο Μητσοτάκης πάντα αντιμετώπιζε τα πράγματα με ευθύτητα», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ειδική συνεδρίαση στη μνήμη του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

  Ο κ. Κουτσόυμπας χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό υπερασπιστή της αστικής εξουσίας, λέγοντας ότι συνέβαλε στην αποκατάσταση της «κλονισμένης» αστικής εξουσίας και της τότε ηγεσίας επί γερμανικής κατοχής. Μάλιστα, αφού άφησε να εννοηθεί πως από τα νεανικά του χρόνια είχε σχέσεις με τους βρετανούς, ξεκαθάρισε πως «το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Μητσοτάκη ένα μεγάλο αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο».

Καμμένος: Πίστευε βαθιά στην εθνική συμφιλίωση και το συμφέρον της πατρίδας

Ο κ. Πάνος Καμμένος επικεντρώθηκε μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κυρίως στις σκληρές συγκρούσεις που είχε με το ΠΑΣΟΚ και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. «Είχε πολιτικούς αντιπάλους που τον σέβονταν. Είχε και εχθρούς που τον πολέμησαν χωρίς πολιτική ηθική και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.  Τον πολέμησαν σκληρά το σύστημα ΠΑΣΟΚ 1981 – 89 και τα οικονομικά συμφέροντα. Τον ανέτρεψαν μέσα από το δικό του κόμμα άνθρωποι που ανέδειξε στην πολιτική ζωή» είπε μεταξύ άλλων για να προσθέσει «Μετά το 1993 στο γραφείο του είχε μια μικρή ταμπέλα που ανέγραφε “ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο”».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά είπε «έπληξε πισώπλατα την παράταξη που τον ανέδειξε αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας και τον ελληνικό λαό. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέχθηκε λυσσαλέο πόλεμο από ΜΜΕ. Εκείνος ο πόλεμος μου θυμίζει τον πόλεμο που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση. Πόλεμος που ξεπερνούσε τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης φθάνοντας ακόμα στο σημείο να αμφισβητήσουν την αντιστασιακή του δράση. Ο Τέλης Γιαννακουδάκης που δημοσίευσε την φωτογραφία στην Αυριανή ,μου ζήτησε να τον πάω στον Μητσοτάκη για να ζητήσει συγνώμη».
«Κάποια στιγμή η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί. Αν σήμερα αυτοί που πρόδωσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη  βρίσκονται στα έδρανα της ΝΔ αυτό είναι ζήτημα της ΝΔ» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καμμένος

«Όταν ξεκίναγα με τα πολιτικά μου βήματα με τίμησε με την αγάπη του και την εμπιστοσύνη», είπε ο Πάνος Καμμένος. «Δεν δικαιούμαι να μοιραστώ ούτε τις σκέψεις του, ούτε λεπτομέρειες που αφορούν την περίοδο ‘90- ’93 που ο ίδιος δεν ήθελε ποτέ να κοινοποιήσει γιατί πίστευε βαθιά στην εθνική συμφιλίωση και το συμφέρον την πατρίδας», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. «Θα το κάνω όμως μετά το πέρας της πολιτικής μου ζωής γιατί το οφείλω στον ελληνικό λαό». 

Λεβέντης: Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατεγράφη στους σπουδαίους της πολιτικής». Με αυτή την καταληκτική αναφορά έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Χαρισματικός» και «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», ήταν οι δύο φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Λεβέντης για να περιγράψει πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, του αναγνώρισε ως «μεγάλο επίτευγμα συναίνεσης τη συγκρότηση κυβέρνησης το 1989 με Φλωράκη και Κύρκο», από το οποίο, όπως είπε, «εμείς πρέπει να διδαχθούμε», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του για την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου αλλά και στο «ιστορικό λάθος να ρίξει το 1965 με αποστασία την κυβέρνηση».

«Είχε μεγάλη αξία αλλά έβαλε τον εαυτό του σε δοκιμασία που έγινε αποστάτης της παράταξής του. Ζούσε ένα εσωτερικό δράμα. Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα να φτιαχτεί η Ένωση Κέντρου αποστάτησε και έριξε αυτή την κυβέρνηση. Ήταν ιστορικό λάθος του που το πλήρωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεοδωράκης: Απέσυρε από το λεξιλόγιο του το λαϊκισμό

«Πολιτική οξυδέρκεια και ικανότητα να την ακονίζει πάνω στην πραγματικότητα, αφομοίωνε τα μηνύματα της εποχής», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη προσθέτοντας ότι «ήταν από τους πρώτους και από τους λίγους πολίτικους που απέσυρε από το λεξιλόγιο του το λαϊκισμό».

«Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παίρνει μαζί του μια ολόκληρη εποχή αυτή των πολιτικών που μεγάλωσαν μέσα σε πολέμους και δικτατορίες αλλά στάθηκαν όρθιοι, έκαναν λάθη αλλά απομάκρυναν τη χώρα από το βαλκανικό της παρελθόν», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε «φίλος του αλλά συνομιλητής του στην αρχή ως δημοσιογράφος και μετά ως πολιτικός».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στον χαρακτηρισμό «ψηλέ» που απέδωσε στον πρώην πρωθυπουργό. «Παραξενεύτηκαν κάποιοι που χαιρέτησα τον Μητσοτάκη με τη φράση καλό ταξίδι ψηλέ» είπε και εξήγησε ότι «στην αργκό των Χανίων και της Κρήτης ο Μητσοτάκης ήταν πάντα ο ψηλός» τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτοί που πρώτοι είπαν αυτή τη φράση ήθελαν να τονίσουν ότι ποτέ δεν πέρασε απαρατήρητος και ποτέ δεν καμπούριασε , υπερασπίστηκε όρθιος όλες τις απόψεις του και τις πολιτικές του».

«Η ευθύτητα του πάντα σε τρυπούσε ας τον αποχαιρετήσουμε όπως του αρμόζει με σεβασμό αντλώντας διδάγματα και από τα καλά του και από τα λάθη του. Καλο ταξίδι πατριώτη δείξε ανοχή στους μίζερους και τους κακεντρεχείς», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Βούτσης: Η Βουλή αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς 

«Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

   «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».

   «Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

   «Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Νίκος Βούτσης και έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «που άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια».

   «Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.


σχετικα αρθρα