Ενημέρωση εφ όλης της ύλης έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα τελευταία τεκταινόμενα για το θέμα του χρέους και τις αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί ενημέρωσαν το προεδρείο πως θα κατατεθεί τροπολογία με τις ουρές των προαπαιτουμενων που θα κατατεθεί ακόμα και την προσεχή Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση η ψήφισή της αναμένεται πριν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Παράλληλα όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν πως αναφορικά με το θέμα του χρέους, η Αθήνα έχει ως στόχο μία «κατάλληλη φρασεολογία» αναφορικά με το χρέος, ούτως ώστε να «λυθούν τα χέρια» της ΕΚΤ και τα ομόλογα της χώρας μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν το εν λόγω δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «ευφάνταστα σενάρια». Ειδικότερα, οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν «παντελώς ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα τα οποία φέρουν τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει κατά την κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αναζητεί μία «καλή λεκτική διατύπωση ή την κατάλληλη φρασεολογία» κ.o.κ. για να πάρει την ποσοτική χαλάρωση.

Από το ΥΠΟΙΚ διέψευσαν και τις πληροφορίες ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων. 

Υπενθυμίζεται πως στα εκκρεμή προαπαιτούμενα -σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες- περιλαμβάνονται:

  • H παροχή από ελληνικής πλευράς νομικής γνωμοδότησης ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και λεπτομερών ποσοτικών στοιχείων για το αν οι αλλαγές αυτές θα έχουν αναδιανεμητικό αντίκτυπο.
  • Η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.
  • Η έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
  • Εκκρεμεί επίσης ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τους νέους κανόνες (δηλαδή τις μειώσεις) που θα ισχύουν για τις συντάξεις που θα εκδίδονται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα υπάρξει ενημέρωση των βουλευτών από το οικονομικό επιτελείο στις 15:00.