Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτικό και οικονομικό Βαρόμετρο για τον μήνα Ιούλιο της Ρublic Issue για το ΣΚΑΙ και την Καθημερινή. Αναλυτικά:

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 32,5% ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του μόλις 26,5% αυξάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στις 6 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 11,5% ενώ τέταρτη δύναμη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο πολιτικό βαρόμετρο του Ιουλίου συγκεντρώνει το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 9% Οι αναλυτές κρίνουν ότι αυτή η αύξηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στις συνεχείς επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη συγκεντρώνει 7,5%. Στη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%.
Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με 2% και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με μόλις 1,5%

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των εδρών, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε από 66 έως 88 έδρες, η ΝΔ 133 έως 147, το ΚΚΕ 29 έως 34, ο ΛΑΟΣ 18 έως 23, ο ΣΥΡΙΖΑ 22 έως 27 και οι Οικολόγοι 8 έως 12.


Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός, ενώ τις περισσότερες θετικές, 35 τον αριθμό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Ακολουθεί ο Γιωργος Καρατζαφέρης, ο Αλέξης Τσίπρας και η Αλέκα Παπαρήγα,  με το Γιώργο Παπανδρέου να βρίσκεται στο ναδίρ με μόλις 28 θετικές γνώμες.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 29% ενώ δεύτερος ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 22%.

Ο ανασχηματισμός που έγινε δεν βοήθησε την ανακάμψη της εικόνας της κυβέρνησης με τη ΝΔ να περνά και σε αυτό το δείκτη μπροστά.  Ωστόσο 9 στους 10 πολίτες να είναι άκρως δυσαρετημένοι με τη λειτουργία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στην ερώτηση εάν οι πολίτες κρίνουν αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών το 60% απαντά ότι δεν χρειάζεται ενώ το 34% ότι μάλλον είναι αναγκαίες.

Στα ύψη βρίσκεται η αποχή με ποσοστό της τάξης του 38%

Οι πολίτες απαντώντας στην ερώτηση πόσο έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο η οικονομική τους κατάσταση απαντούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι έχει χειροτερέψει.

Το 88% των πολιτών νιώθουν ιδιαιτέρως ανασφαλείς για το μέλλον της χώρας. Αυξημένο 4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι συμμετείχαν σε απεργίες ή πορείες τον τελευταίο μήνα και διαμορφώνεται στο 29%.