current views are: 9

9 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:49

Μια δύσκολη συνεδρίαση για τον Τσακαλώτο – «Ξεσπάθωσαν» οι βουλευτές για το χρέος

Ελπίδες για λύση στην κυβέρνηση

Δημοσίευση 04:49’

Ελπίδες για λύση στην κυβέρνηση

Δικαιωμένοι αισθάνονται όσοι μέσα στην Κουμουνδούρου είχαν προβλέψει πως οι αρνητικές εξελίξεις θα είναι αλυσιδωτές στο εσωτερικό στην περίπτωση που η κυβέρνηση περάσει κάτω από τον πήχη που είχε θέσει για το ζήτημα του χρέους.

Αυτό έγινε έκδηλο περισσότερο από ποτέ στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με μερίδα βουλευτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός αφού άκουσε τις τοποθετήσεις, τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις πολλών βουλευτών, τους επεσήμανε πως δεν πρέπει να συντάσσονται με μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που χαρακτηρίζουν το Eurogroup της 22ας Μαΐου ως αποτυχία. Ακολούθησαν ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον υπουργό των Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να απαντάει πως η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει τη μείωση των επιτοκίων και παράταση 15 χρόνια του χρέους.

Σε ερώτηση βουλευτών γιατί δεν δέχτηκε αυτή την προσφορά, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να τους προέτρεψε να διαβάζουν και τον ξένο τύπο και πως ο λόγος που δεν αποδέχτηκε την πρόταση είναι πως δεν ήταν μια τόσο καλή προσφορά, εκτιμώντας ότι τα δεδομένα θα είναι πολύ καλύτερα την επόμενη φορά που θα βρεθεί απέναντι από τους ομολόγους του. Μάλιστα φέρεται να συμπλήρωσε πως όλο αυτό το κλίμα που θα δημιουργηθεί ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά και για την ΕΚΤ.

Προηγήθηκαν, αλλά και ακολούθησαν οι αναφορές που από  χθες είχε δημοσιεύσει το newpost.gr από αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση για μια «επικοινωνιακή φούσκα» που στήθηκε γύρω από το χρέος και ένα «success story».  «Πότε συζητάμε; Μόνο όταν πρέπει να ψηφίσουμε», είπε χαρακτηριστικά νησιώτης βουλευτής, ενώ άλλος μιλούσε για έλλειμμα στρατηγικής από το Μαξίμου.  

Οι βουλευτές ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση και επέμειναν στο κομμάτι των επενδύσεων, της μεσαίας τάξης που έχει υποστεί μεγάλες μειώσεις, αλλά και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το κλίμα ήταν βαρύ και για τη τροπολογία που αφορούσε το πάγωμα των συντάξεων για ένα επιπλέον χρόνο με πολλούς από τους «144» να μεταφέρουν την πεποίθηση πως οι εταίροι ζητούν ολοένα και περισσότερα πράγματα. Οι βουλευτές, ωστόσο συμφώνησαν όλοι με τη ψήφιση όλων των προαπαιτουμένων πριν από τοEurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός των Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός και εκτίμησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως μια καλή διατύπωση που θα βοηθούσε την ΕΚΤ για την ένταξη των ομολόγων στο QE θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια αναφορά πως  «τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η Αθήνα βοηθούν την πορεία βιωσιμότητας του χρέους». Ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Έντονο επεισόδιο  Φίλη – Ρήγα

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που καταγράφηκε μέσα στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο δεύτερο όροφο της Βουλής,  ήταν και ο «έντονος καυγάς» που όπως μετέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές ξέσπασε μεταξύ του Νίκου Φίλη και του γραμματέα της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα. Αφορμή φέρεται να ήταν το γεγονός ότι ο κ. Ρήγας πήρε το λόγο νωρίς στη συνεδρίαση (ενώ δεν είναι βουλευτής)  με τον πρώην υπουργό Παιδείας να του ζητά να σέβεται την κοινοβουλευτική ομάδα και τη διαδικασία και να μιλήσει στο τέλος.

Λύση στο χρέος μέσω ανάπτυξης

Μπροστά βάζει το Μαξίμου τη  λύση στο ζήτημα του χρέους μέσω ενός πακέτου ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες με την κυβέρνηση να βασίζεται τόσο στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της Εργάνης. Η ενίσχυση της ανάπτυξης με συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι το «κλειδί», σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των θεσμών.

Πάνω σε αυτή τη βάση οι πληροφορίες θέλουν τις διαβουλεύσεις να είναι ακόμα πιο έντονες τις τελευταίες ώρες με τις πιθανότητες επιτυχίας στο επόμενο Eurogroup να θεωρούνται αυξημένες. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα μετασχηματιστεί η αρχική πρόταση, ώστε μέσω πιο σαφών διατυπώσεων να μπορεί να δώσει θετικό σήμα ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με το QE και ακολούθως να ανάψει «πράσινο φως» για την έξοδο στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

Αυτό το ερώτημα κανένα στέλεχος, ακόμα και από το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να το απαντήσει. Για αυτό το λόγο στη συζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει και η εναλλακτική της Συνόδου Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Συνομιλώντας το newpost,gr με κυβερνητικά στελέχη είναι εμφανές πως η κατεύθυνση στην οποία κινείται η διαπραγματευτική ομάδα είναι την ερχόμενη Πέμπτη στο Eurogroup να κάνει δεκτή μια βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με αυτή που δόθηκε από το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από 17 ημέρες.


σχετικα αρθρα