current views are: 7

9 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση09:21

Τσακαλώτος: Στόχος ένα ανακοινωθέν με καθαρή λύση και προοπτική ένταξης στο QE

Τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευ. Τσακαλώτος.

Δημοσίευση 09:21’

Τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευ. Τσακαλώτος.

Τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο περιθώριο της συζήτησης των τροπολογιών με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στόχος είναι στο επικείμενο ανακοινωθέν, να υπάρχει μια καθαρή λύση που θα δίνει προοπτική εξόδου στις αγορές μέσω του QE.

«Η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να βγούμε από το πρόγραμμα και για να το κάνουμε πρέπει να μπούμε στις αγορές», είπε ο υπουργός.

«Παλεύουμε και για περισσότερες εγγυήσεις για αναπτυξιακή και χρηματοδοτική μας πολιτική», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας «παράξενη» την επιλογή του ΔΝΤ να υπολογίσει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1% για τα επόμενα 40 χρόνια.

«Θέλουν να συζητήσουμε στο Eurogroup για τα προαπαιτούμενα όχι για το χρέος»

«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική αλλαγή για την επέκταση του παγώματος των συντάξεων και έχουμε τέσσερις άλλες τροπολογίες, που η συζήτησή τους μπορεί να τελειώσει σε 40 λεπτά» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το περιεχόμενο των τροπολογιών. «Ο λόγος που θέλουμε να ψηφίσουμε τόσο γρήγορα, είναι ένας και μοναδικός. Ότι ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στη διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοι μας δεν είναι ενιαίοι. Όχι μόνο ότι υπάρχουν διαφορετικοί θεσμοί και 18 κράτη μέλη στο Εurogroup, αλλά και διαφωνίες εντός Κομισιόν, εντός ΔΝΤ και ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Και είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση στο eurogroup, ώστε αντί να είναι για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό που ζητάμε από το ελληνικό κοινοβούλιο -θα δούμε όλοι μαζί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του eurogroup, αν έχει δίκιο ο κ. Βορίδης ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος, ότι δεν θα μπούμε στο QE- αλλά για να μπορέσουμε να πούμε ότι καταφέραμε αυτά και όχι παραπάνω και εσείς από την άλλη να πείτε ότι δεν τα κατάφερε η κυβέρνηση, πρέπει να αφήσετε να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Γιατί πολλοί αντίπαλοί μας θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση της Πέμπτης, από μια συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο, για τα μέτρα για το χρέος, για τη διατύπωση για τη βιωσιμότητα που θα ανοίξει το δρόμο για το QE και την πρόσβαση των αγορών, σε μια συζήτηση για προαπαιτούμενα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εμείς αυτή την επιτήρηση, την επιτροπεία έχουμε κάνει προσπάθεια να την αμβλύνουμε, από τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε. Μέχρι και γράμματα έχουμε αποστείλει στους αρχηγούς όλων των θεσμών -και των τεσσάρων. Γι΄αυτό το ζήτημα στείλαμε επιστολή το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή για τη μικρο-επιτήρηση, τη μικροδιοίκηση. Διότι θέλουν να έχουν λόγο ακόμη και για πολύ μικρές λεπτομέρειες» είπε ο υπουργός Οικονομικών για την επιτήρηση και επιτροπεία. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε μικροδιατυπώσεις -χωρίς να κατανοούν την ελληνική νομοθεσία- και έτσι κάνουν και «κακούς νόμους», όπως «κακοί νόμοι» έγιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση, όχι μόνο έκανε επιστολή για το ζήτημα αυτό προς τους θεσμούς, γι΄αυτή δηλαδή τη «μικροδιαχείριση», αλλά και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για το ζήτημα αυτό.


σχετικα αρθρα