Υπερψηφίστηκαν με τους ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης οι τροπολογίες με τις ουρές των προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση. Ομαδικά πυρά από τους πολιτικούς αρχηγούς στην κυβέρνηση για τον τρόπο που επέλεξε να συζητηθούν οι τροπολογίες [εισήχθησαν σε κύρωση σύμβασης], αποχώρησαν από τη συζήτηση Δημοκρατική Συμπαράταξη, και ΚΚΕ

Ειδικότερα, και οι τρεις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία –εργασιακά, ασφαλιστικό, αφορολόγητο- συγκέντρωσαν 153 θετικές ψήφους και 84 αρνητικές. 

Οι δύο τροπολογίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με την κανονική διαδικασία της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων.

Προηγήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες στην αρχή μεταφράστηκαν σε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά των τροπολογιών, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε, ενώ στη συνέχεια οι πολιτικοί αρχηγοί που μίλησαν κατηγόρησαν την κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο που επελέγη για τη συζήτηση, όσο και για τον περιορισμένο χρόνο. Ταυτόχρονα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να περάσει εν κρυπτώ νέα μέτρα.

Μητσοτάκης: Να σταματήσει οι διάλυση, εκλογές τώρα

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές. «Δώστε λύση για να σταματήσει η διάλυση. Κάντε εκλογές. Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία, αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουνε τις δεσμεύσεις τους για το χρέοςπου έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Καλώ άλλη μια φορά τον κ. Τσίπρα να ιεραρχήσει σωστά τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του και να του θυμίσω ότι η ιστορία μας κρίνει εκ των υστέρων αλλά από την κοινωνία κρινόμαστε καθημερινά».

Γεννηματά: Εξευτελισμός της κυβέρνησης

Από την πλευρά της, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για τον «απόλυτο εξευτελισμό του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ». «Κύριε Τσίπρα είσαστε ένας κακός πρωθυπουργός όσο και να το κόβετε αυτό από τις Πανελλαδικές. Μετά το αφήγημα για κανένα νέο μέτρο, μας φορτώσατε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε και συνέχισε εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Μας διαβεβαιώνατε ότι με την ψήφιση των μέτρων τον Μάιο, ολοκληρώσαμε τη συμφωνία με τους δανειστές και ότι θα φέρνατε λύση για το χρέος. Δύο δεσμεύσεις, δύο ψέματα και τώρα σας μένει η ταπείνωση, η ψήφιση διατάξεων που φανερώνουν κρυφές δεσμεύσεις σας. Μας διαβεβαιώνατε για αυξήσεις συντάξεων μέχρι το 2018 και τώρα μας λέτε πως θα τις παγώσετε μέχρι το 2022».

Λεβέντης: Τραυματισμένος ο κ. Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε το αίτημά του για οικουμενική κυβέρνηση: «Ζητώ κυβέρνηση τεχνοκρατών γιατί ο κ. Τσίπρας είναι τραυματισμένος και δεν είναι κανονικός πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «όσοι πρωθυπουργοί παρέμειναν κόντρα στην λαϊκή βούληση και φέρνοντας μέτρα αντιλαϊκά είχαν κακό τέλος».

Τσακαλώτος: Η τελική συμφωνία θα είναι καλύτερη

Κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε την αντιπολίτευση να έχει υπομονή γιατί θα διαπιστώσει ότι στην επικείμενη συμφωνία θα υπάρχουν αναφορές για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και τα μεσοπρόθεσμα«Περιμένετε λοιπόν όταν λέτε ότι δεν θα υπάρξει λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχει αναφορά στο ότι θα ληφθούν μέτρα για το χρέος «αν χρειαστεί».