Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε το περιστατικό με το θάνατο του 11χρονου μαθητή από «αδέσποτη» σφαίρα σε σχολική γιορτή στο Μενίδι την περασμένη Πέμπτη και τα όσα επακολούθησαν με τις επιθέσεις κατοίκων στον καταυλισμό των Ρομά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα –και μετά τα συνεχή επεισόδια στην περιοχή- συγκάλεσε σύσκεψη για το ζήτημα. Εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό περιστατικό «ως γονιός, ως πολίτης, ως πολιτικός» όπως επεσήμανε. 

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν είναι και ο δήμαρχος Αχαρνών, ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος προς τον κύριο Μητσοτάκη: «Είχατε επισκεφθεί το δήμο σε ανύπτοπτο χρόνο, σήμερα ξεπεράστηκαν οι παραβατικές συμπεριφορές με το να χάνεται η ζωή ενός μικρού μαθητή. Έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο».

«Έχουμε αναδείξει τα θέματα ασφάλειας ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ και έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στα προβλήματα που υπάρχουν στην δυτική Αττική, αναφερόμενοι και στο δήμο Αχαρνών  ως παράδειγμα δήμου που υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές. Θα επιμείνουμε στην σημασία να τα αναδεικνύουμε», είπε από την πλευρά του ο κύριος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητεί την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στο δήμο Αχαρνών ώστε «να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα» στο Μενίδι. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε σχετική ερώτηση, τονίζοντας πως «οι κάτοικοι πολλών περιοχών του δήμου Αχαρνών, είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την εγκληματική συμπεριφορά οργανωμένων ομάδων».

Το ΚΚΕ, δια του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Νίκου Σοφιανού έκανε λόγο για χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. « η κατάσταση το Μενίδι είναι γνωστή, ο φόνος απλά την έφερε στην επιφάνεια, στα φώτα της δημοσιότητας. Η εγκληματικότητα στο Μενίδι, το γεγονός ότι οι μαφίες όλων των ειδών και λειτουργούν και συγκρούονται για τα δικά τους συμφέροντα, δείχνει και ευθύνες της κυβέρνησης και ευθύνες της τοπικής εξουσίας. Υπάρχει η φτώχεια, η ένδεια, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που πλήττει την πλειοψηφία του λαού μας και στο Μενίδι πλήττεται ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι του λαού μας, που ζει εκεί, αλλά υπάρχει και το έγκλημα, η εγκληματική δραστηριότητα, τα δίκτυα τα οποία πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν και αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης, να προστατεύσει έστω τη στοιχειώδη ανάγκη να ζήσει ο άλλος στη φτώχεια του, όχι για να συμβιβαστεί μ’ αυτή, αλλά να παλέψει να την ξηλώσει».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι ασκεί οξεία κριτική στον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Πρέπει να αντιληφθεί τις τεράστιες ευθύνες του. Είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη και όχι τροχονόμος συνιστωσών, συντεχνιών και συμφερόντων», τονίζει στην ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζεται: «Ο θάνατος του 11χρονου μαθητή στο Μενίδι, ανέδειξε με τραγικό τρόπο μια πραγματικότητα: ότι στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν περιοχές, γειτονιές, πλατείες, που την εξουσία ασκούν διάφορες μαφίες. Η πολιτεία παρακολουθεί απαθής και οι τοπικές αρχές αδυνατούν βέβαια να παρέμβουν. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Στο Μενίδι, στην Αθήνα, παντού».