current views are: 4

14 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:24

Λουξεμβούργο ή Βρυξέλλες το νέο δίλημμα του Μαξίμου – Ακόμα και οι λέξεις θα κάνουν τη διαφορά

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στην κυβέρνηση

Δημοσίευση 04:24’

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στην κυβέρνηση

Αποφασισμένος να μην δεχτεί μια πρόταση που θα είναι ίδια με εκείνη του προηγούμενου Eurogroup εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr. 

Μπορεί πρωταρχικός στόχος για την κυβέρνηση να αποτελεί η εξεύρεση  λύσης στο αυριανό Eurogroup, ωστόσο η παρουσία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δε δημιουργεί συνθήκες ευφορίας στην ελληνική πλευρά. «Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε», τόνιζε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο «24/7», με αφορμή και τις νέες δηλώσεις του Γερμανού ισχυρού άνδρα που προκάλεσαν εκνευρισμό σε πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αναλύοντας τις εναλλακτικές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση μετά από μια συμφωνία ή μετά από μια νέα άρνηση. Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκαν «βροχή» ερωτήσεων από τους στενούς τους συνεργάτες που ήθελαν να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη ημέρα από το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός ήθελε με τη χθεσινή συνεδρίαση να έχει και το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο γνωρίζοντας πως πιθανή νέα σύγκρουση στο Eurogroup θα πρέπει να βρει τη κυβέρνηση ενωμένη και όχι διχασμένη για το αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έπρεπε να πει το «ναι» στην πρόταση Σόιμπλε.

Ενδεικτικό των πολύ λεπτών ισορροπιών που υπάρχουν είναι αυτό που τόνιζε κορυφαίος υπουργός στο newpost.gr, o οποίος μετά τη συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό εκτιμούσε πως «ακόμα και συγκεκριμένες λέξεις θα κάνουν τη διαφορά στο αν θα πούμε το τελικό “ναι” στη συμφωνία». Από την Ηρώδου Αττικού περιμένουν να δουν μια καλύτερη διατύπωση της πρότασης  Σόιμπλε και σε συνδυασμό με τη συμβιβαστική φόρμουλα από το Παρίσι για την ανάπτυξη και το χρέος ελπίζουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα οι  πληροφορίες αναφέρουν πως από τη διαπραγματευτική ομάδα δεν θέλουν η απόφαση του Eurogroup να αναφέρεται σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους από «0 έως 15 χρόνια» και ζητούν να απαλειφθεί το «μηδέν».

Η συζήτηση στο Eurogroup, όπως διαμορφώνεται το τοπίο  τις τελευταίες ώρες, αναμένεται να είναι δύσκολη  για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς σύμφωνα από όσα δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος έγινε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν τώρα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο θεωρείται βέβαιη η συμφωνία για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης. Η ίδια πηγή αναρωτήθηκε γιατί έχει δοθεί τόση διάσταση στο θέμα του χρέους αφού είναι γνωστό ότι  «ποτέ δεν υπήρχε θέμα λήψης αποφάσεων τώρα, αλλά στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή όλες τις διαρροές των τελευταίων ωρών και βλέπουν πως η πίεση προς την ελληνική πλευρά θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στο Eurogroup. Κεντρική επιλογή είναι οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλά. Ο υπουργός των Οικονομικών αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για το Λουξεμβούργο.
 


σχετικα αρθρα