Ξαφνική κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου στο παρά πέντε του αυριανού κρίσιμου Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Κόντρα στο κλίμα συμφωνίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τόσο η Κομισιόν, όσο και το Παρίσι και το Βερολίνο, η Αθήνα μειώνει τις προσδοκίες για λύση στη συνεδρίαση, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση του να θέσει το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, κάτι το οποίο απορρίπτουν μετ επιτάσεως οι Βρυξέλλες. Μέσα σε όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε «όχι» ορθά – κοφτά στο σχέδιο απεμπλοκής που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση και που αφορά τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε τεντωμένο σκοινί

Για ακόμη μια φορά τα τελευταία δύο χρόνια, οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών οξύνθηκαν. Αφορμή στάθηκαν οι αιχμές του κ. Σόιμπλε κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν εμπιστεύεται τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και της προσπάθειάς του να καλλιεργήσει κλίμα συμφωνίας στην αυριανή συνεδρίαση, χωρίς βεβαίως να λάβει η Αθήνα κάτι χειροπιαστό στο θέμα του χρέους, παρά μόνο να εγκριθεί η δόση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος με διαρροή προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Δηλαδή παραδέχτηκε πως το Βερολίνο προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει κάτι καλύτερο από την πρόταση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, δηλαδή για επί της αρχής έγκρισης του προγράμματος από το ΔΝΤ και της χρηματοδοτικής του συμμετοχής μόλις υπήρχε συμφωνία ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένα σενάριο που πλέον προκρίνει και το Ταμείο, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος συζητήσεων για να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Βερολίνο και που όμως θα πήγαινε πολύ πίσω τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroupμε δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, και φέρεται να έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου.

Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλέστηκε η ιστοσελίδα capital.gr, ανέφερε πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι ηγέτες των χωρών – μελών της ευρωζώνης θα παραπέμψουν την Ελλάδα και πάλι στο Eurogroup του Ιουλίου. Με άλλα λόγια η λύση θα καθυστερήσει πάρα πολύ και η συζήτηση θα γίνει με πιεστικούς όρους, δηλαδή την ανάγκη αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας που λήγουν τον μήνα αυτό.

«Nein» στη γαλλική πρόταση

Από την πλευρά του, το Βερολίνο δια του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά πως «δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν κριθούν αναγκαία, «αυτά μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος». Μάλιστα ο ίδιος, φρόντισε να απορρίψει και το γαλλικό σχέδιο άρσης του αδιεξόδου που συνδέει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, συνεργάτες του κ. Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη.  Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, για το Βερολίνο η «διαμεσολάβηση» Λε Μερ ήταν περισσότερο μια πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Οικονομικών που κινήθηκε εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016. Σημειώνουν επίσης ότι σύνδεση ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους, που απορρίπτει εμφατικά το Βερολίνο πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.