current views are: 3

15 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση08:41

Δεν αποκλείει «λευκό καπνό» στο Eurogroup το Μαξίμου

Έντονες διεργασίες ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης

Δημοσίευση 08:41’

Έντονες διεργασίες ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης

Έντονες είναι οι διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.

Μάλιστα, από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Ωστόσο χθες, κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε πως «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup. Με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου».

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: “Είμαι αισιόδοξος“. 

10 Ιουλίου το τελευταίο Eurogroup

Το καλό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε γράψει νωρίτερα το newpost.gr ήθελε το Eurogroup να εγκρίνει έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, τη δέσμευση για χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων και καλύτερες διατυπώσεις όσον αφορά το ζήτημα του χρέους σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup. Όλα αυτά θα ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να οδηγήσει σε θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας. Μια πιθανή μέση λύση θα ήταν ο μηχανισμός αυτός να συγκεκριμενοποιηθεί και να αποτυπωθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, όμως η υλοποίηση και η εφαρμογή του να παραπεμφθεί  για το μέλλον.

Από το Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οι εταίροι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτή τη φάση σε μια «γενναία» εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος σε σχέση με την απόφαση του Μαΐου του 2016, ωστόσο υπήρχαν μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας ελπίδες για καλύτερες λεκτικές διατυπώσεις.

Το πόσο μακριά είναι αποφασισμένο να τραβήξει το σχοινί το Μέγαρο Μαξίμου θα κριθεί από την πρόταση που θα βρει μπροστά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν ο υπουργός των Οικονομικών φύγει από το Λουξεμβούργο με «άδειο το κόκκινο σακίδιό του», η παραπομπή του ελληνικού ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής για την ερχόμενη Πέμπτη σημαίνει ταυτόχρονα και μετάθεση του θέματος για τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει πολιτική βούληση για λύση από τους ηγέτες, το Eurogroup θα είναι εκείνο που θα πρέπει να δώσει το τελικό «πράσινο φως». Αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη σύγκλησή του, η τελευταία συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης  για το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 10 Ιουλίου.

Το κρίσιμο Eurogroup

Πριν από το κρίσιμο Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία είναι σε εξέλιξη, ήδη από νωρίς το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν επίσης, τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δισ. Η εκταμίευση αυτή καθεαυτή αναμένεται να γίνει εγκαίρως για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια.

Στη 1.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα.

Στις 3.30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ. Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM. Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά περί τις 16.00 ώρα Ελλάδας.

 


σχετικα αρθρα