ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για την Αξιολόγηση στο σημερινό Eurogroup - Το 2018 οι αποφάσεις για το χρέος

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2017, 14:43 / Ανανεώθηκε 15 Ιουνίου 2017, 14:32
Γ. Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για την Αξιολόγηση στο σημερινό Eurogroup - Το 2018 οι αποφάσεις για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Αισιόδοξος δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

''Στοπ'' στις όποιες ελπίδες για συζήτηση και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup που ξεκινά σε λίγες ώρες έβαλε σήμερα, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του ΕSM, ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το ελληνικό χρέος, αλλά το Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση για το χρέος σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όπως τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, θα υπάρξει σαφήνεια για το χρέος, κάτι που θέλει και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν θα ληφθεί σήμερα τελική απόφαση για το χρέος.

«Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος, τότε θα γίνουν οι τελικοί υπολογισμοί για το τι χρειάζεται» ήταν η ακριβής δήλωσή του.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει συμφωνία (staff level agreement) για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επίσης προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος».

Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίστηκε και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ και το εξέφρασε με έναν... δικό του τρόπο.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει σήμερα από το Λουξεμβούργο με μία βαλίτσα γεμάτη λεφτά».

Μοσκοβισί: Δυνατή και αναγκαία η επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα

Παράλληλα, δυνατή και αναγκαία χαρακτήρισε την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα σήμερα, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία».

Διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, εκτός απροόπτου, είναι ορατή μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανέφερε το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν θα τραβήξουν έως τη νύχτα, καθώς καθορίζονται οι λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες «πλησιάζουν σε κοινό έδαφος», δήλωσε χθες αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

«Η ιδέα δεν είναι μόνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις αλλά να δοθεί κάποια ορατότητα στον ελληνικό λαό και τους επενδυτές» για το τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ο αξιωματούχος.