Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Newpost προκύπτει από τα συμπεράσματα του Eurogroup, στα οποία περιλαμβάνεται τόσο η πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 μέχρι το 2022 και το 2023 έως το 2060. Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως θα δημιουργηθεί επενδυτική τράπεζα για την Ελλάδα

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και έπειτα για 2% μέχρι το 2060.  «Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφορικά με το χρέος τονίζεται ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση οριμάνσεων των δανείων του EFSF από 0 έως 15 έτη. «Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup υπενθύμισε την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στα συμφωνηθέντα ορόσημα για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε ένα σταθερά καθοδικό μονοπάτιΤο Eurogroup κατέληξε πως η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2016» τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στις προσεγγίσεις για το μέγεθος της ανάπτυξης στις εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους και τις εξελίξεις για την ανάπτυξη μετά το τέλος το προγράμματος, η αναπροσαρμογή των δανείων του EFSF θα γίνει σύμφωνα με ένα σχέδιο σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. Ο μηχανισμός αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έπειτα από την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος του ESM», αναφέρεται σχετικά με τη γαλλική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε.

«(…) Στο τέλος του προγράμματος, με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του και εάν κριθεί αναγκαίο, το δεύτερο πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί. Το ακριβές μέγεθός τους θα καθοριστεί στο τέλος του προγράμματος από το Eurogroup στη βάση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας . Αυτή η ανάλυση θα λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και επενδυτικών πρωτοβουλιών», τονίζεται στη συνέχεια.  Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά στη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται πως το ΔΝΤ θεωρεί πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το γίνεται λόγος για επί της αρχής συμφωνία για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτική εκταμίευση. Όπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ, «υπό ιδανικές συνθήκες εγώ υποβάλω τα προληπτικά μέτρα προς έγκριση στο συμβούλιο του ΔΝΤ. Στη συνέχεια εργαζόμαστε και ταυτοποιούνται πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος. Όταν συμβεί αυτό η πρώτη εκταμίευση θα έρθει, αν οι ελληνικές αρχές το χρειαστούν. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει μια εκταμίευση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Το ύψος της δόσης ανέρχεται στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup στα αγγλικά

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης. Θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης από κοινού με την Ελλάδα. Οι αρχές δεσμεύτηκαν για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα μέχρι το 2022 και έπειτα για μια δημοσιονομική τροχιά εντός δημοσιονομικού πλαισίου».

Επεσήμανε επίσης ότι εφόσον χρειάζεται τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν επιμήκυνση ωριμάνσεων από 0 έως 15 έτη.

Έκανε επίσης αναφορά για τον μηχανισμό σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως «θα χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους και όλους τους οικονομικούς θεσμούς για να μπορέσει η Ελλάδα να θεσμοθετήσει επενδυτικά εργαλεία». 

Η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα επί της αρχής « οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε. 

Πάντως, η Λαγκάρντ επανέλαβε τον σκεπτικισμό της αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης και το γεγονός ότι κατά την ίδια δεν καθορίστηκαν επαρκώς. «Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξειδικεύοντας το τι θα γίνει με την εκταμίευση της δόσης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «η πρώτη εκταμίευση  ύψους 7,7 δισ ευρώ θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου. Τα 6,9 θα κατευθυνθούν για τη διευθέτηση του χρέους. Θα υπάρχουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 8,5 δις ευρώ μετά το καλοκαίρι και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Τι μετέδωσε το Newpost μετά το τέλος της συνεδρίασης

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από πηγές στο Λουξεμβούργο η κατάληξη της συνεδρίασης κρίνεται θετική για την Ελλάδα και προσθέτουν ότι θα εκταμιευθούν συνολικά 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως 10 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ως προς το χρέος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως καθορίστηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, αλλά δεν θα ανακοινωθούν. Επίσης περιλαμβάνεται η ωρίμανση των δανείων έως 15 έτη. Το ΔΝΤ συμφώνησε για επί της αρχής συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δηλαδή δεν θα εκταμιευθούν χρήματα από πλευράς Ταμείου μέχρι να εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνήθηκε το ύψος των πλεονασμάτων να ανέλθει στα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και από το 2023 και έπειτα να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναλαμβάνεται στο ανακοινωθέν ότι τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, ενώ έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης. Κατά τις ίδιες πηγές θα υπάρξει επενδυτικό πακέτο το οποίο ωστόσο δεν θα διαχειρίζεται η κυβέρνηση, αλλά οι δανειστές.