Σειρά επαφών θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο αλλά και μετά την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Γιλντιρίμ τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Ενώ, εν συνεχεία, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντικείμενο των επαφών και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή. 

Τα «συν» και τα «πλην» της συμφωνίας

Εναλλαγή συναισθημάτων με τα χαμόγελα να επικρατούν τελικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως είχε γράψει νωρίτερα το newpost.gr,  μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Το κλίμα, οι δηλώσεις και οι διαρροές είχαν σχηματίσει ένα τεράστιο «σύννεφο», αφού ακόμα και λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης  κανείς δεν μπορούσε να προκαταβάλει  το αποτέλεσμά της.

Τόσο τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που πραγματοποιήθηκαν όσο και το «καμπανάκι» από τους εταίρους πως το μέλλον της συμφωνίας θα είναι αβέβαιο, αν οδηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δημιούργησαν ένα νέο περιβάλλον που οδήγησε σε μια λύση και μια επί της αρχής δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα. 

Οι βουλευτές και η συμφωνία

Όλο το βράδυ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους επικοινώνησε το newpost.gr, παρακολουθούσαν με αγωνία τις διαβουλεύσεις, αλλά και τις ανακοινώσεις των επικεφαλής των θεσμών.

«Μικρή νίκη. Καλή συμφωνία, καθαρή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα. Έως 2% τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 που σημαίνει ότι μπορεί να μειωθούν ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μετά το τέλος του προγράμματος. Πολύ απλά χώρος για ανάσα. Έμφαση από εδώ και πέρα στην καθημερινότητα», τόνιζε σχεδόν τηλεγραφικά βουλευτής της περιφέρειας στο newpost.gr ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα είχε στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης ασκώντας, ωστόσο κριτική στις επικοινωνιακές «τυμπανοκρουσίες» στις οποίες είχε προχωρήσει κατά καιρούς το Μαξίμου. Πιο «παγωμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευση των «53+», που μιλούσαν για μια ελαφρώς καλύτερη συμφωνία σε σχέση με την προηγούμενη.

Στα «πλην» της συμφωνίας, την οποία καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός, είναι πως παρά την αρχική βούληση της κυβέρνησης δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή χειροπιαστά αποτελέσματα για το ζήτημα του χρέους, ενώ θολό είναι το τοπίο και σε σχέση με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στα κέρδη, τα οποία προβάλουν ήδη από το Μαξίμου, είναι τόσο ο μηχανισμός προσαρμογής της ανάπτυξης όσο και το αφήγημα για έξοδο στις αγορές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε επίσης για μεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup. Τα 8 σημεία – κέρδη της συμφωνίας ήταν άλλωστε η πρώτη κίνηση του Μαξίμου σχεδόν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες να συζητήσει, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όλα τα «καυτά» σημεία της συμφωνίας και να αναλύσει στους ομολόγους του τις στοχεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Ν. Παππάς: Είχαμε απολύτως ξεκάθαρη διατύπωση για το χρέος

Τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, για την Ελλάδα σχολίασε ο Νίκος Παππάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Το πιο κρίσιμο μετά την απόφαση του Eurogroup είναι ότι έχει αντιστραφεί η οικονομική λογική του προγράμματος, πλέον ο στόχος εξυπηρέτησης του χρέους κάμπτεται υπέρ του στόχου της ανάπτυξης», δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Χθες είχαμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που μας σερβίρανε και πλέον έχουμε απολύτως ξεκάθαρη διατύπωση για το χρέος», υπογράμμισε ο κ. Παππάς, ενώ πρόσθεσε πως «η απόφαση κάνει ρητή αναφορά στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας».