current views are: 8

16 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση08:15

Αλ. Τσίπρας σε Πρ. Παυλόπουλο για Eurogroup: Καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση

«Κύκλος» επαφών του Πρωθυπουργού και στο βάθος… Yπουργικό 

Δημοσίευση 08:15’

«Κύκλος» επαφών του Πρωθυπουργού και στο βάθος… Yπουργικό 

Πάνω από μία ώρα διήρκησε η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα στον Προκόπη Παυλόπουλο, για τις αποφάσεις του χθεσινού κρίσιμου Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά το πέρας της συνάντησης, δεν έκανε καμία δήλωση. 

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Νομίζω τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είχαμε ένα καθοριστικό βήμα για έξοδο από την κρίση, δόθηκε ένα σαφές μήνυμα για έξοδο στις αγορές». «Δόθηκε μια δέσμευση για τέλος των μνημονίων» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας

Τόνισε παράλληλα ότι «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και όχι να χαλαρώσουμε σε αυτά τα τελευταία βήματα» με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, που όμως, όπως είπε, «θα πρέπει να μεταφραστεί στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών σε μία προοπτική δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των πληγών της κρίσης».

Ολόκληρος ο διάλογος Αλ. Τσίπρα – Πρ. Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και «στην εικόνα που διαμορφώνεται». «Η Ελλάδα, όχι μόνο από την χθεσινή εξέλιξη, αλλά από την πορεία του τελευταίου διαστήματος, βρίσκεται με πάρα πολλούς συμμάχους και υποστηρικτές στο διεθνές περιβάλλον. Καταφέραμε να κρατηθούμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και πλέον όχι μόνο παραδοσιακοί σύμμαχοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας και έχουμε να διεκδικήσουμε κρίσιμα αιτήματα πολλών δεκαετιών, όπως στην Γενεύη σε δέκα μέρες», είπε συγκεκριμένα. 

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως: «Τη χθεσινή απόφαση πρέπει να την εκλάβουμε ως αφετηρία για έξοδο της χώρας από την κρίση». «Θέλω να σας τονίσω ότι είμαι εδώ, παρών, να στηρίξω αυτή την προσπάθεια μέχρι το τέλος, στο πλαίσιο του θεματικού μου ρόλου», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως «χθες αποδείχθηκε, με αφορμή την Ελλάδα, η αρχή της αλληλεγγύης με όλα τα προβλήματα λειτουργεί στην Ευρώπη».

Κύκλος επαφών του πρωθυπουργού

Σειρά επαφών θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου,ο πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο αλλά και μετά την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Γιλντιρίμ τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Ενώ, εν συνεχεία, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντικείμενο των επαφών και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή. 

Τα συμπεράσματα του Eurogroup

Ανάμεικτα αισθήματα δημιουργούν στην Ελλάδα συμπεράσματα του Eurogroup, όπως έγραψε νωρίτερα το newpost.gr, στα οποία περιλαμβάνεται τόσο η πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα στα συμπεράσματα του χθεσινού Eurogroup περιλαμβάνεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 μέχρι το 2022 και το 2023 έως το 2060.

Στα θετικά η αναγγελία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αποκάλυψε πως θα δημιουργηθεί επενδυτική τράπεζα για την Ελλάδα. Επίσης να σημειώσουμε πως το ύψος της δόσης, που θα εκταμιευθεί ανέρχεται τελικά στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο τμήματα.

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και έπειτα για 2% μέχρι το 2060.

«Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060» τονίζεται χαρακτηριστικά.


σχετικα αρθρα