current views are: 10

16 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση11:12

«Πυρά» από την αντιπολίτευση για τη συμφωνία στο Eurogroup – Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ζητά η ΝΔ

Δριμύ κατηγορώ κατά της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση κατά το χθεσινό Eurogroup εξαπέλυσαν αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 11:12’

Δριμύ κατηγορώ κατά της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση κατά το χθεσινό Eurogroup εξαπέλυσαν αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Δριμύ κατηγορώ κατά της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση κατά το χθεσινό Eurogroup εξαπέλυσαν αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ζητάει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για όσα περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. 

ΝΔ: Άλμα κάτω από τον πήχη 

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, μία καθυστέρηση που, όπως λέει, προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και συνολικά στην οικονομία.

«Η Κυβέρνηση οδήγησε τη Χώρα σε πολυετή λιτότητα. Για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, ζητώ τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος  η σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup αναφέρει: «Δυστυχώς για τη χώρα, η Κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει. Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες.

Η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δις ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας.

Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.  

Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες.

 Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε. 

Η Κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν.Αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα.Μια καθηλωμένη οικονομία, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αφήνει να αναπνεύσει. 
 
Και ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, που είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της
» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση άλλη μια ευκαιρία χαμένη

«Με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή της για το Eurogroup η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Όπως τόνισε, «τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις  22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε. Πολύ κακό για το τίποτα».

«Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση. Χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και 4,5 δισ. νέα δυσβάσταχτα μέτρα, για να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον, μετά την λήξη του προγράμματος. Αν και εφόσον…», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη».
«Πέρασαν δυόμιση χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική.  Η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει  ακριβά στον τόπο.  Ό,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

ΠΑ.ΣΟΚ: Όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο καλύτερα 

Από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: “Η ψύχραιμη και προσεκτική μελέτη της απόφασης του χθεσινού Eurogroup, ακυρώνει πλήρως το πιο πρόσφατο ιδεολόγημα του κ. Τσίπρα ότι αυτός θα μας βγάλει από την κρίση, για την οποία ευθύνονται άλλοι.

Προηγήθηκε το σκίσιμο των μνημονίων που εξελίχθηκε σε δύο επιπλέον μνημόνια και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που εξελίχθηκε σε βάρος 13,5 δις ευρώ για τους πολίτες.

Τα επίμαχα θέματα του χθεσινού Eurogroup ήταν δύο, το χρέος και τα πλεονάσματα.

·  Στα πλεονάσματα η οριστική συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 5 χρόνια και για μεγαλύτερο ή ίσο του 2% για άλλα 38, είναι ο ορισμός της λιτότητας και του παραλογισμού.
Το Μαξίμου ψεύδεται ανερυθρίαστα στο non paper, ως συνήθως, μιλώντας για πλεονάσματα μικρότερα του 2%.
Όπως σερβίρει «ως τετελεσμένο» τη φράση «εφ’ όσον χρειαστεί» που κυριαρχεί στην απόφαση του Eurogroup, μαζί με την 3 φορές επαναλαμβανόμενη προσήλωση στις αποφάσεις του 2016, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποσιωπά.

· Στο χρέος οι χθεσινές αποφάσεις έχουν τόση απόσταση από το κεκτημένο του Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2012, όση και η μέρα με τη νύχτα.
Το γεγονός ότι το 2012 μετά το κούρεμα του PSI, είχαμε γραπτή δέσμευση «για χρέος σημαντικά χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ το 2022», σε αντιπαραβολή με τις χθεσινές αοριστίες, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τις διαστάσεις της ήττας της χώρας, με ευθύνη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και των δανειστών.
Το πιο προκλητικό σημείο της χθεσινής απόφασης, ωστόσο, είναι οι αναφορές στις επιστροφές των SMP και ANFA’S, που το 2012 είχαν αυτόματο χαρακτήρα, με όρο μόνο τις αξιολογήσεις.

Σήμερα, όχι μόνο παραπέμπονται στο τέλος του προγράμματος και συνδέονται με το «εφ’ όσον χρειαστεί», αλλά εξαφανίζονται και επιστροφές δύο ετών,2015-2016, από την απόφαση.Πρόκειται για προσβολή του Ελληνικού λαού, που βλέπει μέρος των θυσιών του να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας από τους Ευρωπαίους Τραπεζίτες και εγείρονται θέματα ηθικής τάξης για τους δανειστές.

Αυτό είναι και το δράμα του κ. Τσίπρα, ότι αγωνίζεται να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που τα βρήκε το Γενάρη του 2015 και αποτυγχάνει.
Δεν αντιμάχεται τις υπαρκτές παθογένειες και στρεβλώσεις της χώρας, αλλά τις συνέπειες των πεπραγμένων του.

Όσο για τα περί ανάπτυξης, όλοι γνωρίζουν ότι είναι ασύμβατη με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις, εδώ και 2,5 χρόνια. Είναι κοροϊδία η κυβέρνηση της ύφεσης, να μιλάει για ανάπτυξη.Γι’ αυτό όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο καλύτερα” καταλήγει το ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ποτάμι: Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα το στοίχημα της ανάπτυξης αλλά είναι ανίκανη να το κερδίσει

H δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα» σχολιάζει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

«Η κυβερνητική προπαγάνδα βλέπει παντού νίκες ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική, σημειώνει το Ποτάμι. Τα 8,5 δισ. ευρώ εισπράττονται σήμερα μετά από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητας και με «τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα», ενώ για το χρέος, επί της ουσίας «υιοθετήθηκε το σχέδιο Schaeuble με μικροβελτιώσεις, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα».

Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Αλλά το στοίχημα αυτό είναι ανίκανη να το κερδίσει. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα, είναι έννοιες ξένες με το πολιτικό DNA των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σχολιάζει το Ποτάμι.

Πιο αναλυτικά, επί των αποτελεσμάτων του Eurogroup, το Ποτάμι σημειώνει:

* Αποφασίστηκε η εφαρμογή μέτρων για το χρέος, «στο βαθμό που είναι απαραίτητο (to the extent necessary), μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και δίχως να δημιουργεί επιπλέον κόστος στα άλλα κράτη-μέλη (not lead to additional costs for other beneficiary Member States)». 

* Η επέκταση των ωριμάνσεων του δανείου του EFSF προσδιορίζεται να έχει εύρος από 0 έως 15 χρόνια. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να επεκταθούν ως 15 χρόνια, αλλά μπορούν και να μείνουν ως έχουν δίχως καμιά επέκταση».

* Ορίστηκε ως στόχος η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3.5% ως και το 2022, ενώ μετά το 2022 και μέχρι το 2060, τα πλεονάσματα θα πρέπει να υπερβαίνουν ελαφρώς το 2%. Όμως, «πλεονάσματα αυτού του ύψους, προκειμένου να μη χρειαστούν πιο αποφασιστικά μέτρα αναδιάρθρωσης για τόσο μεγάλο διάστημα, θα είναι πρωτοφανή και θα λειτουργήσουν αρνητικά για την ανάπτυξη» σημειώνει το Ποτάμι.

* «Η σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, έτσι όπως γίνεται, σημαίνει ότι όσο χειρότερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχουμε. Δεν προβλέπεται κανένας συγκεκριμένος τρόπος σύνδεσης χρέους-ανάπτυξης. Η επεξεργασία του μηχανισμού παραπέμπεται στο μέλλον».

* «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα βοηθούσε στην ταχύτερη πρόσβαση στις αγορές και στην ανάπτυξη». 

* «Γίνεται αναφορά στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, τα οποία είχαμε κερδίσει το 2012 και χάσαμε με τις καταστροφικές επιλογές Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015, και τον Μάιο του 2016 είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθούν». καταλήγει το Ποτάμι

ΚΚΕ: Η πραγματική ελπίδα για τον λαό θα γεννηθεί μέσα από την ρήξη 

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως είναι ” κυβέρνηση ειδικών αποστολών” σε βάρος του λαού και καλεί τον λαό σε κινητοποιήσεις. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Το χθεσινό Εurogroup επικρότησε και επικύρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της β’ αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου -το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση των “βρόμικων” ειδικών αποστολών σε βάρος του λαού.

Η εκταμίευση της δόσης, που θα πάει κυρίως για την αποπληρωμή δανείων, το “ευχολόγιο” για το χρέος μετά το 2018 και οι υποσχέσεις για αναπτυξιακά – επενδυτικά πακέτα οδηγούν σε μνημόνια διαρκείας, στη μονιμοποίηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, στα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060.

Μοναδικοί ωφελημένοι το κεφάλαιο, οι επενδυτές που θα κερδίσουν και απ’ το τσάκισμα του λαού και από τα νέα προνόμια που τους δίνονται.
Αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που κρύβεται πίσω απ’ το αφήγημα της “ανάπτυξης”, που προβάλλει η κυβέρνηση.

Για τους μισθωτούς, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τα μέτρα που ψηφίστηκαν, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, συν όλα τα υπόλοιπα που θα απαιτηθούν ως προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους, ισχύουν στο ακέραιο. Άρα, μηδέν εις το πηλίκον για το λαό.

Το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση σε έναν λαό γονατισμένο και ματωμένο, εξαιτίας της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, είναι προκλητικό και εξοργιστικό.

Ο εύθραυστος συμβιβασμός ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ -μέσω του ΔΝΤ- και τις άλλες χώρες της ΕΕ, που ουσιαστικά αφορά τη διαχείριση των υπέρογκων κρατικών χρεών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, αποτυπώνεται στις “ακροβατικές” και αντιφατικές διατυπώσεις της απόφασης, που ουσιαστικά μεταθέτουν τη συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους στο μέλλον, μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και τις αντικρουόμενες δηλώσεις των “πρωταγωνιστών”.

Τα παραπάνω δεν μπορούν να κρύψουν πως, ακόμα και αν προκύψει κάποια απομείωση του χρέους, ο λαός ξέρει τι τον περιμένει και δεν πιστεύει το χιλιοειπωμένο παραμύθι ότι δήθεν οι θυσίες του πιάνουν τόπο.

Η πραγματική ελπίδα μπορεί να γεννηθεί μόνο μέσα από τη ρήξη και τη σύγκρουση με το σημερινό δρόμο. Με ισχυρό ΚΚΕ, αναζωογόνηση του κινήματος και κοινωνική συμμαχία»  καταλήγει το ΚΚΕ.

Ένωση Κεντρώων: Εθνική ήττα έφερε ο Τσίπρας με τη συνεχή μετάλλαξη των απόψεών του

“Η Κυβέρνηση ανύψωσε τις προσδοκίες για είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση και για μείωση του χρέους κατά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Τίποτα από αυτά δεν έλαβε και τώρα θριαμβολογεί που πήρε μόνο τη δόση, σαν να έχουμε όλοι αμνησία και ξεχνάμε τι έλεγε το τελευταίο δίμηνο, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα μέλη της Κυβέρνησης. Αυτή η συνεχής μετάλλαξη των απόψεων του κ. Τσίπρα, επέφερε εθνική ήττα, μια ήττα που δυσχεραίνει έτι περαιτέρω τις προσπάθειες του λαού μας για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.

Παρά τις θριαμβολογίες, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι μια δεδηλωμένη 153 βουλευτών δεν φτάνει για να έρθουν στην χώρα επενδύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ένωση Κεντρώων διαφωνεί και με τη ΝΔ που ζητάει εκλογές. Με τις εκλογές αυτές ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι και αυτή η Κυβέρνηση ισχνής δεδηλωμένης και άρα αφιλόξενη για τους επενδυτές. Η Ένωση Κεντρώων επιμένει ότι πολιτική σταθερότητα σημαίνει δεδηλωμένη άνω των 200 εδρών για να ικανοποιήσει το δόγμα « μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα – επενδύσεις οι δανειστές» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων. 

Δημοκρατική Αριστερά: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έβαλε γραβάτα αλλά έφυγε με φέσι!

“H κυβέρνηση με τη χθεσινή απόφαση οδηγεί τη χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο, σε αέναη λιτότητα. Οι αυταπάτες έχουν τελικά επώδυνες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Προ-νομοθέτησαν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας, συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά έτη χωρίς να πετύχουν την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους.

Όλα αυτά απλώς για να πάρουν τη δόση. Με το χθεσινό αποτέλεσμα είναι να απορεί κανείς ,γιατί καθυστερούσαν τόσους μήνες και εντεινόταν η αβεβαιότητα. Πέρασε η γραμμή του Σόιμπλε και  δέχτηκαν το ΔΝΤ να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα. Και μετά από όλα αυτά έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν! 

Τελικά  ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έβαλε  γραβάτα, αλλά έφυγε και με φέσι!” καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ 


σχετικα αρθρα