current views are: 10

17 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση10:13

Η επόμενη ημέρα για το Μαξίμου μετά το Eurogroup-Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

“Ναι” στην προ ημερησίας λέει η κυβέρνηση

Δημοσίευση 10:13’

“Ναι” στην προ ημερησίας λέει η κυβέρνηση

Την Τρίτη, εκτός απροόπτου, θα συγκαλέσει ο πρωθυπουργός το υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω της η κυβέρνηση το κομμάτι της αξιόλογησης και να τρέξει άμεσα το κυβερνητικό έργο. Η σύσκεψη αυτή δε θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά συντονιστικό και καθοδηγητικό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δε θέλει εξαιτίας του καλοκαιριού να χαθεί πολύτιμος χρόνος και μια σειρά από δράσεις και νομοθετήματα να μείνουν στα συρτάρια. 

Για αυτό το λόγο στις συναντήσεις του πρωθυπουργού έχει ήδη κλείσει και ένα ραντεβού με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, προκειμένου να οριοθετηθούν οι επόμενες κινήσεις σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του Κοινοβουλίου μέσα στο καλοκαίρι.

Με το κλείσιμο της συμφωνίας το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αφήσει πίσω του τις “πληγές” που δεν έκλεισαν, όπως το θέμα του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δώσει έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, “μπορεί να αλλάξει το κλίμα συνολικά, ακόμα και να μειώσει μέσα στο χρόνο που έρχεται τη δημοσκοπική ψαλίδα”. 

Με το “όπλο” του ανασχηματισμού να είναι στα χέρια του, ο Αλέξης Τσίπρας θα απαιτήσει από τους υπουργούς να μην υπάρχουν κωλυσιεργίες και δικαιολογίες και έμφαση θα δοθεί στο υπουργείο Οικονομίας με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Πληροφορίες αναφέρουν πως με αφορμή τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει στη διάθεσης της η κυβέρνηση από εδώ και εμπρός. Τα συμπεράσματα θα αναλυθούν στο υπουργικό συμβούλιο. 

Έξω από το “κάδρο” δε θα μείνουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε υγειά, παιδεία, στο υπουργείο των Εσωτερικών με τον Καλλικράτη, καθώς και η ολοκλήρωση του διαλόγου για τη Συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε από το φθινόπωρο η τελική έκθεση και οι προτεινόμενες αλλαγές να πάρουν το δρόμο για τη Βουλή.

Έμφαση θα δοθεί και στην ανάδειξη των ευθυνών όλων όσοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συμμετείχαν στο «μεγάλο πάρτυ» διαφθοράς και σκανδάλων με τη Βουλή να συνεχίζει το έργο της μέσω των εξεταστικών επιτροπών.

Μέχρι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα έχει πραγματοποιήσει και τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκείμενου να τους ενημερώσει τόσο για τα αποτελέσματα του Eurogroup όσο και για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ τη Δευτέρα στις 10.30 π.μ.

Την Πέμπτη θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο “κόκκινο” αναμένεται να ανέβει το θερμόμετρο ανάμεσα στο Μαξίμου και τη ΝΔ τις επόμενες ημέρες. «Η κυβέρνηση αποδέχεται μετά χαράς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία του Eurogroup», είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 


σχετικα αρθρα