current views are: 9

18 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση12:29

Θαν.Θεοχαρόπουλος: Είναι η ώρα για την μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς

Το στίγμα του για την νέα κεντροαριστερά έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του  στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  στην Κοζάνη.

Δημοσίευση 12:29’
αρθρο-newpost

Το στίγμα του για την νέα κεντροαριστερά έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του  στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  στην Κοζάνη.

Το στίγμα του για την νέα κεντροαριστερά έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του  στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  στην Κοζάνη.

Αναλυτικά η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ως εξής:

Για να γίνουμε ένα μαζικό, κοινωνικό ρεύμα που θα πετύχει την αλλαγή των συσχετισμών.

Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος και έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς περιχαρακώσεις και ανασφάλειες. Κανένας δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν πρέπει να εμποδίσει την δρομολόγηση ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς. 

Απαιτείται φυγή προς τα εμπρός μακριά από αντιπαλότητες του παρελθόντος που δεν αφορούν την κοινωνία, δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον. Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε την υπέρβαση, για να υπάρχει ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς σε όλα τα επίπεδα και να προχωρήσουν όλα τα επόμενα βήματα. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.  Με ενότητα και ανανέωση. 

Η πρόκληση είναι να γίνει η προοδευτική παράταξη ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων. Να ενώσουμε και να ανανεώσουμε την κεντροαριστερά.

Στόχος μας είναι η κεντροαριστερά να αναδειχθεί πολιτικά κυρίαρχη και ιδεολογικά ηγεμονική δύναμη του ενός από τους δύο κύριους πόλους του πολιτικού συστήματος, του προοδευτικού πόλου. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυριακά εξέφρασε ένα τμήμα των προοδευτικών πολιτών και το εγκλώβισε στις αδιέξοδες πολιτικές του. Ταυτοχρόνως όμως η αντίθεσή μας με τη ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Η ενίσχυση του χώρου μας δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σύγκλισης με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, την δεξιά. 

Έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τον λαϊκισμό, τις ιδεοληψίες και δογματικές εμμονές, τις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές, καθώς και κάθε συντηρητική πολιτική που κρατά την χώρα καθηλωμένη. 

Στο Συνέδριο μας τον Ιούνιο θα συζητήσουμε και θα πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για τις διαδικασίες και τα βήματα για την ολοκλήρωση του στόχου,για τον νέο, ενιαίο φορέα της Παράταξης. 

Όσον αφορά την μορφή του νέου φορέα, τα πολιτικά κόμματα και οι κινήσεις αποφασίζουν για το ποια είναι η θέση τους μεταξύ της δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου φορέα με υπέρβαση των κομμάτων χωρίς συνιστώσες ή της δημιουργίας ενός πολυκομματικού ομοσπονδιακού φορέα. Θέση μου είναι ότι άμεσα εντός του 2017 πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες και με εκλογή επικεφαλής από την βάση.  

Καθώς καλούμε όλες τις δυνάμεις, φορείς, προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου να συμμετέχουν στις διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη και η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθορισθούν με την συνεργασία όλων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. 

Είναι σαφές πως η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι. Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που ενδιαφέρονται για μια ισχυρή προοδευτική παράταξη, ενωμένη και ανανεωμένη.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους μας, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες που δρομολογούνται. 

Από εδώ, σήμερα, δίνουμε λοιπόν το σήμα. Να ξανακάνουμε το δημοκρατικό, προοδευτικό, σοσιαλιστικό ρεύμα μια πλειοψηφική πρόταση. Ένα ρεύμα κοινωνικής ευθύνης και ρεαλιστικής προοπτικής. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!” καταλήγει ο κ. Θεοχαρόπουλος. 


σχετικα αρθρα